Trump 900 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

ABD Başkanı Trump, vatandaşlara yapılacak yardım miktarını az bulduğu için eleştirdiği yaklaşık 900 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı. Yardım paketi, korona krizi ile mücadeleyi hedefliyor. Trump'ın yardımı artırma isteği, geçtiğimiz hafta kendi partisi Cumhuriyetçiler tarafından Temsilciler Meclisi'nde reddedilmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'de Cumhuriyetçiler ve Demokratların oyları ile kabul edilen korona yardım paketini ve geçici bütçeyi imzaladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın 900 milyar dolar hacmindeki yardım paketini imzaladığı belirtildi. Trump'ın geçici bütçeyi de imzalamasıyla, ABD hükümetinin yarından itibaren karşı karşıya kalacağı "Federal makamların işlevsiz duruma düşmesi" de engellenmiş oldu.

YASA NE ÖNGÖRÜYOR?

Kongre'de Cumhuriyetçiler ve Demokratların oylarıyla kabul edilen dev yardım paketi, ekonomik zorluklar yaşayan vatandaşlara maddi yardım sağlanmasını, ekonomide yaşanan sıkıntıların aşılması için gereken ivmenin kazandırılmasını ve korona virüsü ile mücadele ile aşı konusundaki çalışmalar için ek kaynak oluşturulmasını öngörüyor.

Trump, geçen pazartesi kabul edilen yardım paketini eleştirerek yaklaşık bir hafta boyunca imzalamamıştı. Yardım paketini "utanç verici" olarak nitelendiren Trump, özellikle işsizler için yardımların artırılmasını istemiş, ABD vatandaşlarının çoğuna bir kereye mahsus olmak üzere 2 bin dolar yardım yapılmasını önermişti. Ancak yardım paketinde bir kereye mahsus olmak üzere 600 dolar yardım öngörülüyor.

CUMHURİYETÇİLER VATANDAŞA YARDIMIN ARTIRILMASINI REDDETMİŞTİ

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, vatandaşlara yapılacak yardım miktarının artırılması için bugün Temsilciler Meclisinde oylama yapılacağı belirtildi. Ancak önergenin kabul edilmeyeceği tahmin ediliyor. Cumhuriyetçiler, geçen perşembe günü yapılan oylamada Demokratların bu yöndeki çabalarını reddetmişti. Bunun yanı sıra yardım miktarının artırılması için Senato'nun da onayı gerekiyor.

Noel tatilini Florida eyaletindeki Mar-a-Lago tesislerinde geçiren Trump burada yaptığı açıklamada, yeni yasayı korona krizi ile mücadele için imzaladığını belirtti. Trump, böylelikle işsizler için yardımların süresinin uzatıldığını, zorunlu tahliyelerin engellendiğini, kiracılar için yardım sağlandığını, işletmeler için ek krediler verilebileceğini, havayolu şirketlerinde çalışanların işlerine geri dönebileceğini ve aşıların dağıtımı için "önemli ölçüde daha fazla para" ayrıldığını ifade etti.

 

YARDIM SÜRESİ MART AYINA KADAR UZADI

Trump'ın yardım paketini imzalamaması halinde milyonlar Amerikalı işsizlik yardımından mahrum kalma tehdidi ile karşı karşıya bulunuyordu. Korona krizi ile mücadele programı kapsamında yaklaşık 14 milyon vatandaşa ödenen işsizlik yardımının süresi cumartesi günü sona ermişti. Trump'ın paketi imzalaması ile bu yardımların süresi mart ayına kadar uzatılmış oldu. Ancak Trump'ın paketi pazar günü imzalaması nedeniyle milyonlarca kişinin bu hafta içinde ya hiç yardım alamayacağı ya da yardım miktarının düşük kalacağı belirtiliyor. ABD Kongresi geçen mart ayında da yaklaşık 2,2 trilyon dolar hacminde dev bir yardım paketini kabul etmişti.

Trump'ın tasarıyı günlerce imzalamaması tepkilere de yol açmıştı. 20 Ocak'ta başkanlık görevini Trump'tan devralmaya hazırlanan Joe Biden, yardım paketinin imzalanmasının "korkunç sonuçları" olacağı konusunda uyarıda bulunmuş ve Trump'ı "sorumsuzlukla" suçlamıştı. (DW Türkçe)