TRT, Uğur Mumcu videolarını online arşivinden kaldırdı

TRT'nin, tam 28 yıl önce suikaste kurban giden Gazeteci Uğur Mumcu’nun katıldığı tarihi programları çevrimiçi arşivinden sessizce kaldırdığı ortaya çıktı. Mumcu'nun oğlu Özgür Mumcu konuyu, TRT ve Genel Müdürü İbrahim Eren'e sordu. Tepkilerin büyümesi üzerine TRT sosyal medyadan "Uğur Mumcu arşivi en kısa sürede TRT İzle’den Türkiye’nin ulaşımına açılacaktır" açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Devlet Televizyonu TRT, 24 Ocak 1993'te katledilen araştırmacı Gazeteci Uğur Mumcu'nun kurumda yaptığı programları online arşivinden sildi. Skandalı Journo.com.tr'deki yazısında Emre Kızılkaya duyurdu.

TRT'nin, görsel ve işitsel tüm arşivini dijital ortamda herkese açmak üzere 2014 yılında bir çalışma başlattığını TRT Arşiv sitesinin 2017’de açıldığını vurgulayan Kızılkaya, yazısında durumu özetle şöyle anlattı: “İlk aşamada yüklenen birkaç yüz video dahi sosyal medyada müthiş bir etkileşim yaratmaya yetmişti. ‘Eski Türkiye’deki devletin televizyonunun, bugüne kıyasla alabildiğine renkli ve “çok sesli” olduğu görülmüştü böylece. Tüm siyasi liderlerin katıldığı canlı açık oturumlar, dünyayı gezen Barış Manço’lar, Zeki Müren‘ler…

... Ama bir yandan da TRT’nin herkese açık çevrim içi arşivine yüklenen programlar sessizce yok oluyor. Bunu ilk kez geçen yaz Uğur Mumcu sayesinde fark ettim. 

TRT’de 1979 yılında yayımlanan Ayın Getirdikleri programını arıyordum. Mumcu’nun Emre Kongar ile yaptığı bu programdan bazı kesitler sosyal medyada çok paylaşılmıştı...

... Biraz daha araştırınca TRT Arşiv internet sitesinden sadece bu programın değil, Uğur Mumcu ile ilgili tüm görüntülerin son dönemde kaldırıldığını gördüm. 

'CENAZE HABERİ VİDEOSU BİLE UÇMUŞTU'

Mesela Gün Dökümü adlı programın bu gazeteciyi konu alan 24. bölümü, 800 bini aşkın kişinin takip ettiği TRT Arşiv’in Facebook hesabından 2018’de #UğurMumcu etiketiyle paylaşıldığı hâlde artık sitede yoktu.

Uğur Mumcu’nun cenaze törenini konu alan haber videosu da uçmuştu.  

Her partiden siyasetçilerin katıldığı açık oturumlar ve seçim münazaraları gibi daha önce sitede gördüğüm birçok video kaldırılmıştı.

'404 HATASI'

Tüm bu sayfalar artık “404 hatası” veriyordu, yani silinmişlerdi.

30 Haziran 2020’de TRT Arşiv’in resmi e-posta hesabına bu durumu sordum. Aynı gün içinde verilen yanıtta şöyle deniliyordu:

“Ayın Getirdikleri arşivimizde beş bölüm olarak yer almakta olup, eğer bu programı satın almak ister iseniz bu programın yapımında sizin ya da birinci dereceden yakınınızın yer almış olmanız gerekmektedir. Ayrıca bunların tekrar TRT Arşiv’de yer alması için talebiniz ilgili birimimize iletilmiştir.”

 'TRT İZLE YAYINA GİRDİ, VİDEOLAR YOK'

... ‘TRT Arşiv’de yeniden yapılanma var, TRT İzle adresine yükleyeceğiz’ sözü havada kaldı

Takiben gönderdikleri bir diğer e-postada ise “TRT Arşiv’de yeni bir yapılanma olduğundan, bir süre sonra trtizle.trt.net.tr platformunda talep ettiğiniz görüntüler yer alacaktır” ifadesi kullanıldı...

Altı ay geçti. Bu süreçte trtizle.com gerçekten de yeni bir tasarımla açıldı ama Uğur Mumcu belgeselleri yüklenmedi.

Bugün bu sitede mesela Hülya Koçyiğit ve Alev Alatlı gibi isimlere son yıllarda yine bizim vergilerimizle yaptırılan programları bulabilirsiniz. Onlarca bölüm, eksiksiz, hepsi var…

Gerisi de neredeyse tamamen eğlence içerikleri…”

ÖZGÜR MUMCU: CEVAP BEKLİYORUZ

Uğur Mumcu'nun oğlu Özgür Mumcu da Emre Kızılkaya'nın yazısını sosyal medya hesabından paylaşıp TRT ve Genel Müdürü İbrahim Eren'i etiketleyerek “Cevap bekliyoruz” çağrısı yaptı.

Tepkilerin büyümesi üzerine TRT, Özgür Mumcu'nun paylaşımını etiketleyerek, “Uğur Mumcu arşivi en kısa sürede TRT İzle’den Türkiye’nin ulaşımına açılacaktır” diye tweet attı.


(HABER MERKEZİ)