Trabzonlu seçmen ikinci tur için ne düşünüyor?

28 Mayıs'taki ikinci tur seçimi öncesinde Trabzon'da sokağın nabzını tuttuk. Trabzonlu seçmen 'Erdoğan' kararından vazgeçmemiş görünüyor.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - 14 Mayıs'taki seçim sonuçlarında 'AK Parti'nin kalesi' unvanını koruyan Trabzon'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için partilerin çalışmaları sürüyor.

Kentte 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde AK Parti yüzde 47,87 oy oranıyla 4 milletvekili, CHP yüzde 18,02 oy oranıyla 1 milletvekili ve İYİ Parti yüzde 12,09 oy oranıyla 1 milletvekili çıkarmayı başardı. MHP ise yüzde 10,84'de kaldı. Milletvekili dağılımı 2018 Genel Seçim sonuçlarıyla aynı olurken AK Parti'nin oyu 8, MHP'nin oyu 2 puan düştü, CHP'nin oyu 2, İYİ Parti'nin oyu 1 puan arttı.

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarında ise Recep Tayyip Erdoğan, 2018'e göre 3 puan oy kaybederek yüzde 65,32 oy alırken, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 28,33, Sinan Oğan yüzde 5,98, Muharrem İnce yüzde 0,37 oranına ulaştı.

'EKONOMİDEKİ SORUN TÜM DÜNYADA VAR'

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Trabzonlular da gözünü 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimine çevirdi. Sokaklarda mikrofon uzattığımız seçmenler en önemli problem olarak ekonomiyi dile getirdi. Ancak Cumhur İttifakı'nın "terör ve güvenlik" söylemleri seçmenlerin oy tercihlerinde daha etkili.

İlk turda Erdoğan'a destek verdiğini söyleyen bir esnaf, "Ekonomide sorun var ama Türkiye ile alakalı değil, dünyada bu sorun var. Teröre destek veren Altılı Masa'nın yüzde 45 oy olmasını hiç olumlu bulmuyorum. PKK'ya ve HDP'ye destek veriyorlar. HÜDA-PAR'ın tüm mitinglerinde Türk bayrakları var. Hizbullah'ın Gaffar Okkan'ı şehit ettiği de doğru değil" ifadelerini kullandı.

Sinan Oğan'ın ikinci turda Erdoğan'ı desteklemesinin doğru bir karar olduğunu kaydeden seçmen, "İkinci turda yüzde 55'le Erdoğan'ın kazanmasını bekliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

'ÜLKENİN BEKASI İÇİN ERDOĞAN'

Erdoğan'a oy veren seçmenlerin ekonomik sorunları Türkiye'nin değil dünyanın problemi olarak algıladıkları, 'ülkenin bekası' ve 'liderlik' söylemlerini daha ciddiye aldıkları dikkat çekiyor. İlk turda Erdoğan'ın daha çok oy almasını beklediğini kaydeden bir ses sanatçısı da "Ülkenin bekası için, geleceği için, gençlerimiz için bir liderimiz var. Vatanımızın bölünmez bütünlüğü, bayrağımız için Erdoğan diyorum. Ekonomik sorunlar dünyada var. Hiç kimse aç değil Türkiye'de. Ekonomik sıkıntılar aşılır. Sinan Oğan'ın kararı yerinde" sözlerini kullanıyor.

'HIRSIZLIK OLMAZSA KILIÇDAROĞLU KAZANIR'

İlk turda Kılıçdaroğlu'na destek veren Trabzonlular ise seçim sonuçlarının adil olmadığını savunuyor. İlk turda oyların çalındığını düşündüğünü belirten Trabzonlu bir seçmen, "Bir şeyler yapıldı. Sinan Oğan da kararıyla söylediklerini inkar etti. İkinci turda hırsızlık olmazsa Kılıçdaroğlu kazanacaktır. Ama bunlar yine bir şeyler yapar" diye konuştu.

İlk tur için seçim sonuçlarının 0-0 olduğunu belirten bir emekli, "İlk turda Kılıçdaroğlu kazanmıştı bence ama bir hile oldu. İkinci turda seçim İstanbul seçimleri gibi olacak. Kılıçdaroğlu kazanacak. 1 kilo kıyma 320 lira, millet kirasını ödeyemiyor, 1 çayın hesabını yapıyor. Hayat şartları gittikçe zorlaşıyor. İkinci turda da iktidardan gitmemek için tüm hileleri yapacaklar" değerlendirmesinde bulundu.

AKGÜN: DEĞİŞİM TALEBİ RADİKAL ORANDA DEĞİL

Kentte uzun yıllardır gazetecilik yapan Kuzey Ekspres Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Meryem Akgün, Trabzon'da Cumhur İttifakı'nda yaşanan erimenin radikal bir oranda olmadığını ve değişim talebini yansıtmadığını dile getirdi. Ülke genelinde Cumhur İttifakı'nın güvenlik söylemlerinin karşılık bulduğunu kaydeden Akgün, "Millet İttifakı'nın ekonomi söylemleri gereken karşılığı bulmadı. Trabzon seçmeni de tercihlerinde daha duygusal davrandı" dedi.

İkinci turda da büyük bir değişim beklemediğini kaydeden Akgün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sinan Oğan'ın kararı önceki açıklamalarıyla tezat. Kendi seçmenine daha tutarlı bir açıklama yapmadan onları ikna edemez. Mevcut açıklamayla yüzde 5'i Cumhur İttifakı'na taşıması mümkün değil. Trabzon özelinde Erdoğan oylarını daha da artırabilir. Cumhur İttifakı bileşenleri daha planlı programlı çalışıyor. Fakat Millet İttifakı bileşenlerinden özellikle CHP aynı şekilde programlı çalışmıyor."