Trabzon'da can suyunu kesen HES nedeniyle balıklar ölüyor

Trabzon'un Araklı ilçesindeki Karadere Vadisi’nde HES havuzlarında su biriktirmek için can suyu kesildi, susuz kalan balıklar ölmeye başladı.

Karadere'de HES'in can suyunu kesmesi sonrası balıklarla birlikte pek çok canlı öldü
Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş, Ayvadere HES projesi yüzünden Karadere’de balık ölümlerinin görülmeye başlandığını söyledi.

‘ÖLDÜRMEYE BALIKLARDAN BAŞLADILAR’

HES çalışmalarının bölge için tehdit olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Önce öldürmeye balıklardan başladılar. Yarın sıra bize gelecek buna izin vermeyeceğiz. Felaket geliyorum diyordu ve gelmeye başladı. Karadere'nin suyunu kestiler, derede yaşayan hiçbir canlıyı düşünmediler. Sucul böcekler, balıklar öldü. Belki su samurları da zarar görmüştür. Hani balık geçişi ve yeterli su bırakılacaktı. Bu insanların söylediklerine inanmak, kendini uçurumdan aşağı atmak gibi bir şeydir. Yarın Değirmencik Köyü’nün altına tünel yaparlarsa köyümüz de dereye inecektir. Buradan söylüyorum. Bu nedenle bu insanların canlılara, balıklara ve o vadide yaşayan biz Araklı halkına saygıları yoktur. Tek dertleri rant rant rant" dedi.

HES çalışmalarının bölge için tehdit olduğunu söyleyen Durmuş, “Buradan yetkililere sesleniyorum, kestiniz mi cezayı? Önce dereyi bir yıl boyunca kirlettiler, balıklar öldü. Şimdi derenin suyunu kestiler balıklar öldü. Yarın tünel açacaklar, heyelanlar tetiklenecek, bizler öleceğiz. Buradan sesleniyorum sizin rantınızın bizim sonumuz olmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. (DUVAR)