Trabzon Çevre Yolu ilerlemiyor: İktidar halkı oyalıyor

Trabzon'da uzun yıllardır yapımı beklenen Güney Çevre Yolu'nun, 2023 Yatırım Programı'na alınmaması tepki çekti. CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, iktidarın halkı oyaladığını söyledi.

Trabzon
Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzon'da uzun yıllardır yapımı beklenen Güney Çevre Yolu için somut adımlar atılmaması kentte tepkiye neden oluyor. Bölge illerinden Ordu, Rize ve Gümüşhane’nin çevre yolu tamamlanırken, Trabzon Çevre Yolu projesi 2023 Yatırım Programı'nda da yer almadı. 

Trabzon'un batısındaki Akçaabat ilçesi ile şehrin doğusundaki Yomra ilçesi arasında kent merkezinin güneyinden köprü, tünel ve viyadüklerle yaklaşık 32 kilometre uzunluğunda direkt geçiş imkanı sağlayacak yol projesinin, trafik sıkışıklığını önleyeceği ve kenti güneye doğru büyüteceği öngörülüyor. Her seçim döneminde kente sunulan vaatler arasında ye alan proje için ildeki muhalefet partileri ve STK'ler çağrı yapıyor.

Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen

‘KIYILAR KATLEDİLMEKTEN KURTULMALI’

Güney Çevre Yolu, ilk olarak 1997 yılında gündeme geldi ancak aradan geçen yıllar boyunca projede bir gelişme yaşanmadı. Oldukça tartışılan Karadeniz Sahil Yolu ise 2007 yılında tamamlansa da proje kapsamında kentin kıyıları deniz dolgusu ile büyük oranda tahrip edildi.

Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen, kentin ve bölgenin kıyıdaki varlıklarında Karadeniz Sahil Yolu nedeniyle geri dönülemez tahribatlar oluştuğuna dikkat çekti. Çevre yolunun, kentsel dokunun korunması ve deniz-kent ilişkisinin yeniden kurulması açısından önemli olduğunu dile getiren Şen, "Güney Çevre Yolu, kıyı bölgesinde oluşan taşıt trafiğinin azaltılması açısından katkı sunabilir. Ayrıca kıyı dışındaki kentsel ve kırsal bölgelerin iktisadi ve toplumsal açıdan geliştirilmesine de katkıda bulunacaktır" diye konuştu.

Şen konuyla ilgili, "Çevre düzeni planında yer alan Güney Çevre Yolu'nun, en baştan mevcut Karadeniz Sahil Yolu’nun alternatifi olarak planlanmış olması gerekliydi. Geldiğimiz noktada halen bu konu çözüme ulaştırılamadı. Projede geç kalındı. Karadeniz sahilinde yeni dolgu alanları oluşturmak suretiyle doğayı katletmek pahasına trafik problemlerine çözüm olunacağı düşüncesi bir an önce terk edilmeli ve Güney Çevre Yolu’nun hayata geçirilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Trabzon Sanayi ve Girişimci İş İnsanları Derneği Başkanı Adem Kahraman

‘DAHA FAZLA ERTELENMEMELİ’

Konuyla ilgili Trabzon Sanayi ve Girişimci İş İnsanları Derneği (TSGİAD) Başkanı Adem Kahraman da çağrıda bulundu. Projenin uzun zamandır dillendirilmesine karşın hiçbir gelişme yaşanmadığını ifade eden Kahraman, "Sivil toplum kuruluşu olarak şehrimiz adına büyük katkı sağlayacak bu projeye başlanmasını dört gözle bekliyoruz. Bu konuda üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız. Bu yıl ihalesi yapılması beklenen proje, daha fazla ertelenmemeli. Şehrimiz için en az demiryolu kadar elzem olan bu projeye seçimden önce kazma vurulmalıdır. Trabzon bu konuda müjdeli haberi bekliyor" dedi.

‘TRABZON, SEÇİMDE HESABINI SORACAKTIR’

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya da iktidarın boş vaatlerle Trabzon halkını oyaladığını ve sözlerini tutmadığını dile getirdi. Güney Çevre Yolu'nun her seçim döneminde siyaset malzemesi yapıldığını hatırlatan Kaya, "Trabzon'da AK Parti'nin dört tane bakanı, dört tane de milletvekili var. Fakat bölge illeri bu projeyi tamamlarken, iktidar vekillerinin basiretsizliği sebebiyle Trabzon'un en önemli ihtiyacı olan demiryolu ve çevre yolu için adım atılamamıştır. Kıyısında en büyük trafik sorunu yaşan şehir Trabzon'dur. İktidar, Trabzon halkını oyalıyor. Trabzon, seçimde bunun hesabını soracaktır" ifadelerine yer verdi.

‘VAAT VAR UYGULAMA YOK’

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs iktidarın 20 yıldır verdiği sözü tutmadığını ve Trabzon'u yok saydığını kaydetti. Örs, "Sayın Koray Aydın, zamanında çevre yolunun başlatılmasını gündeme getirmişti, proje ihalesini bile yapmıştı. Koray Aydın’ın başlattığı bu proje, hala daha iktidarın tozlu raflarında duruyor. Dört tane bakanımız var ama kentin beklediği hiçbir proje yapılmadı. Şimdi seçim için gittiklerinde halk, 'arkadaş sen önce verdiğin sözü tut' demeyecek mi? Vaatler var ama uygulama yok" diye konuştu.

‘SEÇİM SÜRECİNE YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ’

Daha önce "İhale edilmezse yeni dönemde milletvekili adayı olmayacağım” diyen AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora ise projenin yatırım programına alınmamasının ‘rafa kalktığı’ anlamına gelmediğini ve ihalenin seçim sürecine yetiştirilmeye çalışacağını söyledi.

Projenin ilk halinin çok verimli olmadığını ve yeni güzergahın belirlendiğini kaydeden Cora, şunları söyledi: “Proje yeni bitti, yatırım programına yetişmedi. Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı'na teklif edilip yatırım programına ilave edilebilir. İhalenin seçim sürecine yetiştirilmesini arzu ediyoruz. Bu konuda ortaya koyduğumuz iddialar var. Şehir bunu talep ediyor ve hak ediyor. Bizler de zaruri ve gerekli görüyoruz. Çünkü Trabzon'da her kentin gelişimi hem de trafik yoğunluğunun azaltılması için bu proje elzem. Uzun yıllar konuşulan bu projenin de artık hayata geçmesini arzu ediyoruz.”