Toplumsal Tarih'in 354'üncü sayısı çıktı 

Toplumsal Tarih dergisinin haziran sayısı çıktı. Yeni sayıda dosya konusu "Mustafa Kemal Paşa'nın dekontları ve Hint yardımı" oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Toplumsal Tarih Dergisi "Mustafa Kemal Paşa'nın dekontları ve Hint yardımı" dosya konulu 354'üncü sayısıyla yayımladı. Derya Gürses Tarbuck'un kültür tarihçisi Peter Burke ile İstanbul'da yaptığı söyleşinin yayımlandığı bu sayının ilk makalesinde İrvin Cemil Schick, Evliya Çelebi'nin bilinmeyen bir yönünü, kitaplara ve kitap sanatlarına olan ilgisini aktardı. 

Fatih Öyük, Osmanlı tarihinin son recm davasını, 19. yy.'da hukukun modernleşmesi bağlamında analiz etti. Kapak konusunda Y. Doğan Çetinkaya, Hint Yardımlarının Mustafa Kemal'in şahsi hesabına gelişinin ve şimdiye kadar bilinmeyen banka dekontlarının hikâyesini sundu.

Erol Ülker yazısında Türkiye'deki sol hareketlerin 1923 yılına doğru yükselişine değinip Milli Mücadele'nin lider kadrosu içinde ortaya çıkan anti-komünist yönelimi mercek altına aldı.  Güzin Özen Yılmaz, Kırım Savaşı'nın ardından Sultan Abdülmecid'in emriyle savaşa katılan İngiltere, Fransa ve Sardinya Krallığı askerlerine verilmek üzere Mecidî Nişanlarının ve Kırım madalyalarının hazırlanmasını, gönderilmesini ve yaşanan zorlukları tahlil etti. 

Ahmet Can Karapınar, Tanzimat Dönemi'nde Yunan vatandaşlığı alan Kıbrıs Rumları ile ilgili hukuki meseleleri uluslararası ilişkiler ve diplomasi tarihi perspektifinden inceledi. Gözde Orhan, Erken Cumhuriyet Döneminde başlayıp Demokrat Partili yıllara uzanan bir tarımsal birikim örneği olarak Söke'yi ve burada kök salmış Tanman ailesini anlattı. Kenan Öztürk, Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Nimri köyündeki kulluklara odaklanıp şaman kültürünün izlerini Orta Asya'ya kadar sürdü. 

Toplumsal Tarih'e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşılabiliyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)