Toplumsal Tarih'in 348. sayısı çıktı

Toplumsal Tarih'in yeni sayısı “Melek Delilbaşı Anısına: Türkiye'de Bizans Çalışmaları” dosyasıyla okurla buluştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Toplumsal Tarih'in 348'inci sayısı, hayatını kaybeden Melek Delilbaşı anısına hazırlanan “Türkiye'de Bizans Çalışmaları” dosyasıyla yayımlandı. Dosyada yer alan ilk makalede oğlu Çağrı Delilbaşı, annesinin çocukluğunu ve renkli hayatını okura anlattı. İkinci makalede ise Melek Delilbaşı'nın öğrencisi olmuş Murat Keçiş, Ayşegül Kılıç, Şahin Kılıç ve Hatice Oruç, hocalarıyla ilgili anılarını paylaştı.

Yeni sayıda ayrıca Brigitte Pitarakis, 19. yüzyılda Batı'nın Bizans uygarlığına ilgisiyle paralel olarak Osmanlı İmparatorluğu'nda Bizans uygarlığı üzerine yapılmaya başlanan ve Cumhuriyet döneminde devam eden akademik çalışmaları 1955 yılına kadar uzanan bir çerçeve kapsamında inceledi. Şahin Kılıç da, gerçekleştirdiği “Türkiye'de Bizans Çalışmaları: Bir Bibliyografya (19. Yüzyıl-2020)” projesi sonucunda ortaya çıkan ve özellikle 1955 sonrasından günümüze uzanan süreci kapsayan verileri değerlendirdi.

DELİLBAŞI, AKADEMİK HAYATINI, ETKİLENDİĞİ HOCALARI VE TARİHİ AKIMLARI ANLATTI

Buket Kitapçı Bayrı'nın Türkiye'deki Bizans çalışmalarında çok önemli bir dönüm noktası sayılabilecek 1955'te İstanbul'da gerçekleşen 10. Milletlerarası Bizans Tetkikleri Kongresi'nin hazırlık sürecini ve kongreyi tahlil etti. Buket Kitapçı Bayrı'nın Haziran 2022 tarihinde Melek Delilbaşı ile yaptığı söyleşide Delilbaşı kendi akademik hayatını, etkilendiği hocaları ve tarihi akımları anlatıyor. Meriç Öztürk ise, 24. Uluslararası Bizans Araştırmaları Kongresi'ne (ICBS 2022) ilişkin izlenimlerini aktardı.

Dosya dışı yazıların ilkinde Candan Badem, 1906-1907 yıllarında Kars ve Ardahan'daki Duma seçimlerini Kars Oblastının resmi vilayet gazetesi olan Kars'tan ve Duma albümlerinden alınan veriler ışığında değerlendirirken, Efdal Sevinçli, İzmir'in 15 Mayıs 1919'da Yunan ordusunca işgali sırasında öldürülen Hasan Tahsin'i, kişisel öyküsü ve yazıları üstünden tanıttı. 

Fuat Dündar, Japon İmparatorluğu'nun yıkılışı sırasında gerçekleşen Japon göçlerini (Hikiageşa) inceleyerek, bu olguyu yer yer Rumeli Türk-Müslüman göçleriyle karşılaştırdı. Havva Yılmaz ise, Kadıköy'ün simge yapılarından biri sayılan ve Caddebostan sahiliyle özdeşleşen 116 yıllık Ragıp Paşa Köşkü'nün hikâyesini anlattı. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)