Toplumsal Tarih'in 330. sayısı çıktı

Toplumsal Tarih dergisinin haziran sayısı çıktı. Yeni sayıda dosya konusu "1920'lerde Beyoğlu'ndaki Rus Göçmen Sanatçılar" oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1994’ten bu yana Tarih Vakfı tarafından çıkarılan Türkçe aylık tarih dergisi Toplumsal Tarih'in 330. sayısı yayımlandı. Derginin bu sayısında "1920'lerde Beyoğlu'ndaki Rus Göçmen Sanatçılar" dosyası yer alıyor. 

Bu sayının kapak konusunda Ekaterina Aygün, 1917 Rus Devrimi'nden sonra kaçan ve yolu İstanbul'a düşen “Beyaz Ruslar”ın arasındaki birçok sanatçının yerleştikleri Beyoğlu'ndaki hayatlarını, şehrin kültürel hayatına tesirlerini, verdikleri eserleri ve faaliyetlerini aktardı.

Mehmet Ö. Alkan, dinler tarihi alanında verdiği eserlerle tanınan Ali Hilmi Ömer Budda'yı yaşamı ve özgün fikirleriyle inceliyor. 

Yeni sayıda, Halil İbrahim Kılıç, 1946 seçimleri öncesinde CHP milletvekili adayları belirlenirken, adaylar hakkındaki parti içi şikayet ve tavsiye mektuplarının içeriğini parti içi denetim mekanizması bağlamında incelerken, Tarık Özcan, farklı disiplinlerdeki eserleri ve siyasal eylemleriyle döneminin bilinen figürlerinden biri olan olan İsmet Sungurbey'in hukuk dilinin öz Türkçeleştirilmesine ilişkin çabalarını yazdı. Murat Turan yazısında, yüzyıl arayla İstanbul ve Ankara'da arşiv malzemelerinin kayboluşunun hikâyesini anlattı. Özge Calafato da, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki “vernaküler fotoğrafları” mercek altına aldı.

330. sayıda, Hüsniye Gülsev Koç, 19. yy. sonu-20. yy. başında İstanbul edebiyat çevreleri içerisinde şiirleriyle ve entelektüel-kültürel birikimiyle temayüz eden, Osmanlı kadın hareketinin de önemli figürlerinden Nigar Hanım'ın yaşamını, eserlerini ve müstesna konumunu okurlara aktardı. Oğuz Koçyiğit, Rıdvan Gölcük ve Kemal Çibuk yazılarında Bizans dönemi dinsel ve toplumsal yaşantısında önemli bir yeri olan Kutsal Hac yolcuğunu Çanakkale Troya Müzesi'de bulunan iki dinsel hediyelik eşya (Ampulla) üstünden yorumladı. 

Geçtiğimiz 30 Nisan'da vefat eden Türkiyat Araştırmaları hocası Prof. Dr. Nadir Devlet'i öğrencisi Ayşegün Soysal yazısıyla andı. Resimdeki tatlar serisinde Emine Önel Kurt ve Zerrin İren Boynudelik bu kez etin hangi sofralarda nasıl yer bulduğuna, kimi zaman sınıfsal, kimi zaman dinsel, kimi zaman da sıradan olana dair nasıl bilgiler barındırdığına odaklandı.

Toplumsal Tarih'e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşılabilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)