Tonlarca patates depolarda çürüyor

Üretici, kilosunu 1 liraya mal ettiği patatesi arz fazlası nedeniyle 30-40 kuruştan satıyor. Buna rağmen 1 milyon 300 bin ton patates depolarda çürüyor. Çiftçi borçlarını ödeyemez halde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arz-talep dengesi bozuldu, patates üreticileri zarar etti. Önceki yıl üretim yetersizliği nedeniyle kilosu 7-8 liraya kadar çıkan patatesin üretimi geçen yıl zirve yaptı. Üstüne bir de pandemi dönemi dolayısıyla lokanta ve oteller kapalı kalınca, tonlarca patates elde kaldı.

Patatesin özellikle köylerdeki küçük depolarda filizlenmeye ve çürümeye başladığını belirten Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ökkeş Yıldırım, "Çiftçimizin durumu şu an çok vahim" dedi. Bloomberght'den Cemre Nur Karaca'ya konuşan Yıldırım, şunları söyledi:

"Patates üretim olarak maliyeti çok yüksek bir ürün. Çiftçi 1 TL'ye mal ettiği patatesi 30 kuruş, 40 kuruş gibi bir rakama satıyor. Aradaki makas çok yüksek. Artık çiftçi maliyeti çıkarmaktan vazgeçti, patatesleri zararına satıp hayvan yemleri veya farklı alanlarda kullanılması için satmak istiyor. Çünkü biz bu depolardaki çürümüş patatesleri çöpe atmak için bile ciddi paralar ödeyeceğiz.

ÇİFTÇİ BORÇLARINI ÖDEME DERDİNDE

Çiftçi depolardaki patatesten vazgeçti, borçlarını ödeme peşinde.. Gelecek yıl üretimi için planlama dahi yapamıyorlar çünkü önlerini göremiyorlar. Çiftçinin parası kalmadı, bu noktada ya kredi desteği ya da kredi borçlarını öteleme desteği verilmesi gerekiyor."

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar pandemiden kaynaklı patateste arz talep dengesinin bozulduğunu söyleyerek, "Çiftçimiz çok zor durumda. Şu an depolarda kalan patatesler filizlenmiş vaziyette. Depolardaki patatesin yüzde 20-30'u yenecek vaziyette" dedi.

Etiketler patates depo çürüme