Tonga'da tsunamiye kapılan engelli adam 13 kilometre uzaktaki adada kurtarıldı

Tonga'daki volkan patlaması sonrası tsunami dalgalarına kapılan bir adam, 24 saat boyunca 13 kilometre yol kat ederek kurtuldu. Tongalı adamın hikayesi viral oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pasifik'teki takımada ülkesi Tonga'nın açıklarında beş gün önce meydana gelen volkan patlaması ve sonrasında yaşanan tsunamide, engelli bir adamın 24 saat boyunca dalgaların üzerinde kalıp 13 kilometre uzaktaki bir adaya ulaşarak hayata tutunduğu ortaya çıktı. Lisala Folau, dalgalar geldiğinde kendisine seslenen oğluna bilerek yanıt vermediğini söyleyip, "Biri ölecekse o sadece ben olayım istedim" dedi.

13 KİLOMETRE UZAĞA GİTTİ

Yaşadıklarını Tonga merkezli Broadcom FM radyosuna anlatan Folau, dalgalar vurduğunda kendi memleketi olan Atata adasında olduğunu anlattı. Folau dalgalara kapıldıktan sonra, kimsenin yaşamadığı iki ada üzerinden geçerek, 24 saat süren 13 kilometrelik bir yolculukla ülkenin ana adası Tongatapu'ya ulaştığını anlattı.

'EVİN ORTASINDAN DALGA GEÇTİ'

Bir marangoz olan Folau, tsunami uyarısı yapıldığında evini boyamakta olduğunu anlatarak şöyle dedi: "Abim ve yeğenim yardıma geldi. Bir dalga oturma odasının ortasından geçti; evin başka bir yerine geçtik ama bu kez de en az altı metre yüksekliğinde, daha büyük bir dalga geldi"

"Benim engelli olduğumu unutmayın. Doğru düzgün yürüyemiyorum ve yürüdüğümde de, bir bebek benden daha hızlıdır" diyen Folau, bir noktada ağabeyinin yardım çağırmaya gittiğini, kendisinin de yeğeninin yardımıyla bir ağaca çıktığını anlattı. Ancak tsunami durulmuş gibi göründüğünde yeğeniyle yere indiklerini, tam bu sırada daha büyük bir dalganın geldiğini söyledi:

"Yeğenim Elisiva ile tutunacak hiçbir şeyimiz yoktu. Dolayısıyla denize sürüklendik. Saat 7'ydi. Denizde yüzüyorduk, birbirimize sesleniyorduk. Karanlık olduğu için birbirimizi göremiyorduk. Kısa süre sonra yeğenimi duyamaz oldum ama oğlumun bana seslendiğini duyabiliyordum."

'OĞLUMA BİLEREK YANIT VERMEDİM'

Folau, bu noktada hayatını riske atmaması için oğluna yanıt vermemeyi tercih ettiğini anlattı: "Gerçek şu ki, hiçbir evlat babasını terk edemez. Bense bir baba olarak sessiz kaldım çünkü ona yanıt verseydim suya atlayıp beni kurtarmaya çalışacaktı. Fakat durumun ne kadar zor olduğunu görüyordum ve eğer en kötüsü gelecekse, sadece benim başıma gelsin diye düşündüm."

Tongalı adam bu noktada, bir ağaca tutunursa 'ölmesi halinde ailesinin en azından cenazesini bulacağını' düşündüğünü de söyledi. Ancak ağaca tutunamayan Folau, suda sürüklenmeye başladı. Folau, Toketoke isimli adanın doğusunda 'kıyıya vurduğunu', burada bir polis devriye botu görse de yetkililerin kendisini fark etmediğini, buradan Polo’a adasına geçtiğini, sonrasında da ülkenin ana adası Tongatapu'da, başkent Nuku’alofa'nın yakınlarındaki Sopu'ya ulaştığını söyledi. Folau, Sopu'da uzakta gördüğü bir eve güçlükle gitmeye çalışırken, yoldan geçen bir aracın kendisini kurtardığını anlattı.

Folau'nun, memleketi Atata'da tsunami ilk vurduğunda birlikte olduğu oğluna ve yeğenine ne olduğu bilinmiyor. Tsunami sonrası iletişim sıkıntısı nedeniyle Tonga'dan ayrıntılı haber alınamazken, şu an için sadece üç kişinin öldüğü biliniyor. 

Tongalı adamın bir diğer oğlu Talivakaola Folau ise Facebook'tan yaptığı açıklamada, "Bu, hayatım boyunca unutmayacağım bir haber. Tonga'daki ailemle konuşurken, babamın tsunamiden sonra okyanusta yüzdüğünü düşünürken gözyaşlarımı tutamıyorum. Baba, senin deniz suyu içtiğin hayal ederken kalbim kırılıyor ama sen inatçı bir adamsın" dedi. 

OLİMPİK YÜZÜCÜ: YAPTIĞI ŞEY İNANILMAZ

İlk olarak Tongalı gazeteci Marian Kupu'nun paylaştığı haber viral olurken, Olimpik yüzücü Erika Radewagen "Bir faciadan kaçtığı, o tür bir psikolojik baskı altında olduğu, karanlıkta kaçmanın getirdiği ek fiziksel baskı düşünüldüğünde, bu inanılmaz bir hikaye" dedi. Radewagen, "En deneyimli yüzücülerin bile fiziksel sınırlamaları vardır. Onun yaptığını yapabilmek farklı bir kafa yapısını gerektiriyor. Bir tekneden düşmedi; patlayan bir volkandan kaçıyordu; tsunamiyle sürüklendi. Yüzmesini çok daha zor kılacak kül, denizde yüzen enkaz parçaları, dalgalar ve  başka faktörler vardı" diye konuştu.

104 bin 494 kişinin yaşadığı Tonga, 176 adadan oluşuyor. Bu adaların 36'sında kimse yaşamıyor. Ülkenin açıklarında meydana gelen volkan patlaması sonrasında, Pasifik'in iki yakasında da tsunami alarmı verilmişti. (DIŞ HABERLER)