Tokat'ta 1 milyon ceviz fidesi toprakla buluşuyor

Tokat Valiliği'nin başlattığı projeyle, bir milyon ceviz fidesi köylülere dağıtılarak dikimi gerçekleştiriliyor. Şu ana kadar 530 bin fide dikildi.

Google Haberlere Abone ol

Taner Yeşilyurt
TOKAT - Tokat Valiliği tarafından başlatılan 'Tokat Cevizle Kalkınıyor Projesi' kapsamında il genelinde 3 yılda 1 milyon ceviz fidanının toprakla buluşturulması hedefleniyor. Vali Dr. Ozan Balcı, Tokat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinesiyle Almus ve Reşadiye Tozanlı Vadisi'nde devam eden fidan dikim çalışmalarını yerinde inceledi. Proje kapsamında verimsiz arazilerin değerlendirilmesiyle köylüye ek gelir sağlanması hedeflenirken, hazine arazilerinin de yeşillendirilmesi amaçlanıyor. 

15 BİN DÖNÜM ALANA CEVİZ FİDESİ DİKİLDİ

Geçen iki yıl içinde 500 bin ceviz fidanının toprakla buluştuğunu, bu yıl da 500 bin ceviz fidanı ekileceğini belirten Vali Balcı, Tokat'ın 7 ovası ve 2 nehriyle verimli topraklara sahip olduğunu söyledi. 

Balcı şu açıklamayı yaptı: "Bizim projemiz 1 milyon ceviz fidanı yetiştirip, toprakla buluşturma projesi. Geçen sene 250 bin fidanımızı toprakla buluşturduk, yaklaşık 15 bin dönüm alana ceviz diktik. Bu sene de 250 bin ceviz fidanını toprakla buluşturacağız. Ayrıca yaklaşık 500 bin ceviz fidanı yetiştiriyoruz, fidanlarımızı önümüzdeki iki yıl içerisinde çiftçimizin toprağıyla buluşturmuş olacağız. Şu anda Tokat’ın ana hatlarıyla ceviz fidan sayısı 20 bin dönümde 320 bin civarında. Biz bunun üzerine yaklaşık 1 milyon daha ceviz fidanı koymuş olacağız. 20 bin dönüme de 50 bin dönüm daha eklemiş olacağız, 70 bin dönümde ceviz alanımız olmuş olacak."

‘ALMUS, REŞADİYE TOZANLI VADİLERİNİ CEVİZ BAHÇESİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ’

Almus ve Reşadiye Tozanlı Vadisi'nde fidan dikim çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Balcı “Almus ve Reşadiye Tozanlı Vadisinde yaklaşık 5 bin dönüm alanda 80 bin ceviz fidanı diktik. Kalan yerlerin de projelendirmesini yapıyoruz. Almus Tozanlı Vadisi'ni ve Reşadiye Tozanlı Vadisi'ni ceviz bahçesi haline getireceğiz. Şuana kadar 520 bin adedini diktik. Bundan sonraki hedefimiz 500 bin cevizi Tozanlı Vadisi'yle buluşturmak” dedi.