TOGG şantiyesindeki işçilerin eylemleri sonuç verdi: Maaş ve yasal haklarını aldılar

TOGG’un Bursa’da inşa edilen fabrikasının inşaatında çalışan ve maaşlarını alamadıkları için eylem yapan işçilerin iki aylık maaşları, kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık izin ücretleri ödendi.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber 

DUVAR - Yerli otomobil' markası TOGG’un Bursa’da inşa edilmekte olan fabrikasının şantiyesinde çalışan 20 işçinin, iki aylık ücretlerinin ödenmesi, kıdem ve ihbar tazminatları ve yıllık izin ücretlerinin verilmesi talebiyle başlattıkları eylem sonuç verdi. İşçilerin ödenmeyen iki aylık ücretleri ile yasal hakları olan, kıdem, ihbar tazminatları ve izin günü ücretleri verildi.
Yüklenici firma Yapı Merkezi’nin taşeronu Anel Elektrik ve Sinay Enerji bünyesinde çalışan işçiler dün eyleme başladıklarını duyurmuştu. TOGG fabrikası inşaatında yaklaşık bir buçuk yıldır çalışan işçiler şantiyede işleri bitince çıkışları verilmiş ancak 2 aylık ücretleri ve yasal hakları ödenmemişti. Haklarını almak için eyleme başlayan işçilerin sesleri kamuoyunda da yankı bulmuştu. İşçiler yüklenici firmanın bugün ödemeleri yaptığını duyurdu.

‘HAKKIMIZI ARADIK’

İşçi Hüseyin Güngör, "Bugün tüm yasal haklarımızı almış bulunduk. Bize paramızı ödediler. Çok sevindik ve bu saatten sonra herkes kendi işine gücüne bakacak. Normalde zaten iş bitimi olmuştu. Güzel başlamıştık uzun da sürdü ama biz iki aylık ücretimizi ve yasal haklarımızı alamamıştık. Biz burada 15 aydır çalışıyorduk paramız yatıyordu, bu son 2 ayda ne olduysa oldu paramızı alamadık ve bu yüzden hakkımızı aradık” diye konuştu.

‘DİLENEREK DEĞİL DİRENEREK KAZANDIK’

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası'nın (İYİ-SEN) Başkanı Hasan Kırlangıç ise yaşanan gelişmeye ilişkin “İnşaat işçileri örgütlenerek haklarını almışlardır ve yine söyleyelim, dilenerek değil direnerek kazandık” dedi.

Pek çok şantiyede sorunların sürdüğünü ifade eden Kırlangıç “Örgütlenen, yan yana gelen inşaat işçileri sendikası ile birlikte haklarını alıyor. Ücretler düzgün yattığında hiçbir inşaat işçisi işinden çıkmaz. Bavulunu topla başka şantiyeye git, oranın koşullarını alış kolay değil bunlar. İnşaat işçisi gider bir yıl bir şirketle inşaatta çalışmak ister ki kıdem hakkını, tazminatını, izin hakkını kazansın. Ama bu tür şeyler olunca mecburen çıkış almak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.
İşçilerin ücret alamamasının başka iş arayışları başlattığını söyleyen Kırlangıç “Eyleme çıkmadan maaşları yatmış olsaydı örneğin, bu arkadaşlar yine işten çıkacaktı zaten. Çünkü arkadaşlar önlerini göremiyorlardı. İki ay ücret alamadılar, ne yapacaklarını bilemiyorlar, maaşlarını almayınca. Çünkü kredi kartlarını ertelemişler. Sonuçta bu insanlar 2 ay sonra yine erteleme yaparlarsa ne olacak, bankalara karşı sicilleri bozulmuş olacaktı. Niye bozsun sicilini? O yüzden düzgün bir yer arıyor daha az alayım ama paramı en azından gününde alabileyim diyor" sözleriyle işçilerin ekonomik koşullarını aktardı.