TOBB ETÜ’de yurt ve okul ücretlerine fahiş zam yapıldı

TOBB ETÜ’de yeni öğrencilerin ödeyeceği ücretler yüzde 156, yurt ücretleri ise yüzde 152 oranında zamlandı. Öğrenciler, fahiş zamlara karşı eğitime devam edememekten endişeli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, 2023-2024 eğitim yılı için okula kayıt olacak öğrencilere ücretlerin güz ve bahar için dönemlik 100 bin TL, yaz dönemi ücretinin ise o ayın enflasyonu oranında zamlı olacağını, peşin ödendiği takdirde ise yıllık ücretin 300 bin TL olacağını duyurdu. Mevcut öğrenciler için yapılacak zam ise henüz açıklanmadı.

Evrensel'de yer alan habere göre, konukevi ücretlerini ise 42 bin TL’den 106 bin TL’ye çıkartan okul yönetimi, böylelikle okul ücretlerine yüzde 156 yurt ücretlerine ise yüzde 152 zam yaptı. Tıp Fakültesi ücretleri ise 163 bin 800 TL’den 420 bin TL’ye çıkartıldı.

Öğrenciler yapılan zamların çok fazla olduğunu dile getirirken, öğrencilerin bir kısmı böyle giderse bir sonraki yıl okula devam edemeyeceğini söylüyor. Mevcut öğrenciler, kendileri için zamları henüz açıklamayan okul yönetiminin mağdur ettiğini düşünüyor. Bir öğrenci “Benim annem de babam da emekli ve onların maaşları maalesef bizim okulun ücreti gibi 2,5 katına çıkmadı. O yüzden ben artık yatay geçiş yapacağım gibi duruyor, yüzde 50 burslu okumama rağmen… Sadece iyi bir eğitim almak istemiştim, çok şey istemişim” dedi.

'BABAM ÖDEYEMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ'

Başka bir öğrenci ise “Babama ücretleri utana sıkıla söyledim, inanamadı ve ödeyemeyeceğini söyledi. Kendiniz lüks içinde yaşarken rakamlarla oynayıp bu şekilde rahatça önümüze atmanıza izin veren vicdanınız bir yerde dönüp sizi vuracak. Sorulsa ‘biz de çok üzgünüz ama böyle olmak zorunda’ dersiniz bir saat sonra bir kişinin eğitim ücreti kadar masraf edersiniz. Sizin için bu kadar önemsiz olan mesele bizim daha başlayamamış olan hayatımız” dedi.

Okula para ödemeyen burslu bir depremzede öğrenci ise “Yurt fiyatlarında yardımcı olunmazsa KYK’ye geçmek zorunda kalacağım. KYK de çıkmazsa üniversite değiştirmek durumunda kalacağım” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Öğrenciler TÜİK tarafından ağustos ayının başında açıklanacak temmuz ayı TÜFE oranınca zam yapılmasını talep ediyor. Geçtiğimiz sene yüzde 200’ü aşkın zamlara karşı mücadele eden İstanbul’daki özel üniversite öğrencileri bu hakkı Bakırköy 6. Tüketici Mahkemesinin verdiği karar sonucu kazanmıştı.

Etiketler toob öğrenci para