TMO çatıları açtı, mahalleyi bit kuşattı

Diyarbakır’da TMO’nun depolardaki çatıları açmasıyla Bağlar'da bir mahalleyi buğday biti kuşattı. Tepki gösteren mahalleliye önce “Ev alırken bize mi sordunuz" denildi, sonra çözüm sözü verildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Toprak Mahsulleri Ofisi Bağlar Ajans Müdürlüğünün depolarının çatılarının açılmasıyla birlikte Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi 1200'üncü sokağı ve yaklaşık 1 km çevresindeki konutları buğday biti kuşattı. Sokağa dahi çıkamaz hale geldiklerini belirten mahallelilerden Fahri Dirilmiş, durumu yetkililere bildirdiklerini ancak sonuç alamadıklarını söyledi.

‘EV ALIRKEN BİZE Mİ SORDUNUZ?’

Evleri TMO depolarının yanında bulunan Dirilmiş, yaşananları şöyle anlattı: "Toprak Mahsulleri Ofisi, su damlatan çatıları değiştirdi. Bu sırada orada yuva yapmış olan buğday bitleri, çatı sökülünce bütün mahalleye dağıldı. 1 km uzakta bulunan siteler bile etkilendi. Bunun üzerine TMO yetkilileriyle görüştük. Buradaki müdür bizimle ilgilenmedi, ‘Ev alırken bize mi sordunuz’ dedi. Benim yanımda bina yöneticisi vardı, o da ‘Ev alırken size danışmamız mı gerekiyordu’ yanıtını verdi ve tartışma çıktı.”

‘BAŞMÜDÜR SÖZ VERDİ’

Yetkililerin sorunla ilgilenmeyeceklerini anlayınca mahalleliden imza topladıklarını ve hazırladıkları dilekçe ile birlikte TMO Başmüdürüne müracaat ettiklerini belirten Dirilmiş, “Başmüdür en kısa zamanda modernizasyona geçeceklerini, filtreleme, fare kapanı, ilaçlama ve kapıların saclarının değişimini gerçekleştireceklerini söyledi. Aynı zamanda sararmış otları kaldırıp çimlendirme yapacaklarının da sözünü verdiler” diye konuştu.

‘YETKİLİLERİN DUYARSIZLIĞI ENDİŞE VERİCİ’

Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdussamed Ucaman, TMO depolarında yaşanan durumun ciddi boyuta ulaşması halinde buğdayın gıda olarak işlenememesine varan sonuçların doğabileceğini söyledi. Depodaki mahsullerin nitelik kaybına uğramasının yanı sıra buğday ve buğdaydan üretilen ürünlerde fiyatların yükselmesine sebep olunabileceğini belirten Ucuman, “TMO yetkilileri ve ilgili kamu kurumları bir an önce buna karşı önlemler almalı. Vatandaşın evlerine kadar sirayet eden ve artık çevreyi rahatsız eden bir durumda dahi yetkililerin duyarsızlığını endişe verici olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Hem çevresel hem de maddi zararın doğduğunu belirten Ucuman, TMO yetkililerine şu soruları yöneltti:

"Bu zararlının görülmesinden önce depoyu fümigasyon işlemine tabii tuttular mı?

Zararlının popülasyonundaki artışlara karşı sadece deponun çatısını açmak bir önlem midir?

İlgili kamu yetkililerini ile yazışmalar yapılarak destek istenmiş midir?

İlgili kurumlar halkın şikayeti üzerine ne tür işlemler yapmıştır?"

ÇALIŞMA BAŞLADI

Öte yandan TMO bahçesinde temizlik ve ıslah çalışmalarının başladığı ve mahallelilere “Lütfen kapı ve pencerelerinizi kapatın” mesajı gönderildiği öğrenildi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler TMO diyarbakır bağlar