TMMOB'un Adalet Nöbeti başladı: Gezi Parkı Davası, hukuk tarihine kara bir leke olarak geçti

TMMOB ve bağlı odalar Gezi davasındaki cezalar nedeniyle “Adalet Nöbeti”ne başladı. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu “Tutuklama kararları hukuk tarihine kara bir leke olarak geçmiştir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve bağlı odaların Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada verilen ceza kararlı üzerine Türkiye genelinde bugün Adalet Nöbeti’ne başladı.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi bahçesinde gerçekleşen nöbetin ilk gününde konuşan oda başkanı Eyüp Muhcu “Gezi’nin yarattığı umudu, Saray’dan talimatlı hukuksuz yargı kararlarıyla asla yok edemeyecekler. Gezi’nin bütün değerlerini ve arkadaşlarımızı sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Gezi davasında verilen karara tepki gösteren TMMOB ile bağlı odalar, davada “hukukun katledildiğini” ifade ederek “Adalet Nöbeti” başlatma kararını dün duyurmuştu.

Karaköy’deki TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi bahçesinde bugün 17.00-20.00 arasında nöbetin ilk günü gerçekleşti.

Oda binasına “Karanlık gider Gezi kalır. Hukuksuz tutuklamalara karşı adalet nöbetindeyiz. Yüksek mimar Mücella Yapıcı ve Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay’ın aralarında bulunduğu 7 arkadaşımızın tutuklanması kabul edilemez! Arkadaşlarımız özgür bırakılmalıdır” ve “Hepimiz Gezi’deydik. Gezi davasında verile hukuksuz kararı tutuklamaları kabul etmiyoruz” yazılı pankartlar asıldı.

‘YARGI BAĞIMSIZLIĞINA İNDİRİLEN AÇIK BİR DARBEDİR’

Nöbetin ilk gününde açıklama yapan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, “Arkadaşlarımız, Gezi Parkı’na olmayan bir Topçu Kışlası yapılarak ideolojik ve rant amaçlı bir dayatmaya karşı kamu görevlilerini Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası adına uyarmışlardır. Söz konusu tarihi Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nı koruyarak mesleki ve toplumsal sorumluluklarının gereğini yapmışlardır. Eğer bunu yapmasalardı, meslek odalarını ve meslektaşlarımızı suçlayanlar haklı olurlardı. Bunu yapmamak görevimizin ihlali anlamına gelirdi” diye konuştu.

Yargılama sürecine de değinen Muhcu “Ortada yargı kararına esas teşkil edecek nitelikte bir bilgi, belge olmadığı halde saray memuru iki kişinin verdiği hukuksuz karalarla arkadaşlarımız tutuklandı. Bu hukuk devleti ilkesine ve yargı bağımsızlığına indirilen açık bir darbedir. Bu kararın saray talimatı olduğunu biliyoruz” dedi.

‘ARKADAŞLARIMIZI EN KISA SÜREDE ORADAN ALACAĞIZ’

TMMOB Şehir Plancıları İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu da “Kent için, çevre için, doğa için mücadelemizi sürdürürüz ve bunun için varız. Bizim varlık sebebimiz budur. Ormanlar kesilirken oradaydık, su havzaları talan edilirken oradaydık, parklar yağmalanırken, ağaçlar kesilecekken oradaydık ve orada olmaya devam edeceğiz. Çünkü, meslek odaları olarak asli görevimiz budur. Tıpkı aslında ilgili bakanlıkların da asli görevi bu olduğu gibi. Dayanışma içinde olacağız ve arkadaşlarımızı en kısa sürede oradan alacağız” şeklinde konuştu.

‘DAHA YAŞANILABİLİR BİR ÇEVRE İÇİN MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK’

Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İsmail Doğan Yılmaz ise şunları söyledi:

“Kamu yararına toplum için mimarlık, daha yaşanılabilir bir çevre için kentler için mücadelemiz devam edecek. Gezi bu topraklardaki eşitliğin, özgürlüğün, umudun adıdır. Arkadaşlarımız gelene kadar buradayız. Bir yere gitmeyeceğiz. Onları bekleyeceğiz ve alacağız.”

‘DAVAYI REDDEDİYORUZ’

Mimarlık Vakfı Başkanı Bülend Ceylan da kararı kabul etmediklerini belirtti.

“Hukuka aykırı bu davayı kınıyor ve reddediyoruz” diyen Ceylan, “Arkadaşlarımıza verilen ceza ve yargılama süreci tamamlanmadan uygulanan tutuklama kararı hukuksuzdur. Gezi, haksızlığa, adaletsizliğe, keyfiliğe, dayatmaya, baskıya karşı direnmenin adıdır. Kente, doğaya, yaşama sahip çıkanların umududur” ifadelerini kullandı.

Haydarpaşa Dayanışması’ndan Tugay Kartal, eylemlerin suç sayılamayacağını söyledi.

Kartal, “Gezi davasında verilen kararların tamamı hükümsüzdür. Bu kararlar gerek Haydarpaşa'da yapılmak istenen imar rantı ve inşaatlar gerekse Gezi Parkı’na yapılmak istenen inşaatların engellenmesini hazmedemeyen iktidarın verdiği cezalardır. Gezi’den suç çıkmaz. Geleceğimiz yargılanamaz. Bu davada burada bitmez. Arkadaşlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.