TMMOB: Tezcan Karakuş Candan işine derhal geri dönmeli

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Candan’ın memuriyetten çıkarılması tepki gösterdi, “Hukuksuz kararlara boyun eğmeyeceğiz. Candan’ın yanındayız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, TOGO İkiz Kuleleri’ne karşı verdikleri yargı mücadelesinin ardından CHP eski Milletvekili Sinan Aygün’ün şikâyeti üzerine İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından memuriyetten çıkarıldı. Mimar Tezcan Karakuş Candan’ın memuriyetten men edilmesi pek çok kurum ve kuruluşun tepkisine neden oldu.

‘RANT POLİTİKALARINA KARŞI MÜCADELEMİZ İKTİDAR TARAFINDAN HEDEF HALİNE GELDİ’

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu da Candan’ın memuriyetten çıkarılmasına ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde açıklama yaptı. Açıklamaya CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, KESK Eş Başkanı Şükran Kablan Yeşil ve pek çok kurum temsilcisi katıldı.

TMMOB Ankara İKK Başkanı Seyit Ali Korkmaz, kamu yararının korunması adına uzun yıllardır rant politikalarına karşı mücadele ettiklerini, birlik, oda, şube yöneticilerinin ve üyelerin iktidar tarafından hedef haline getirildiğini, açtıkları davalar ve yayınladıkları raporlarla kurum ve yöneticilerinin soruşturma ya da cezalarla tehdit edildiğini söyledi. Seyit Ali Korkmaz, şunları söyledi:

“Bunun son örneği, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla Çankaya Belediyesi’ndeki görevinden ihraç edilmesi olmuştur. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, açtığı davalar ve yürüttüğü kamuoyu mücadeleleriyle kentimizin, kamusal varlıklarının ve Ankaralıların haklarının korunmasında yoğun bir çaba harcamaktadır. Odamızın açtığı davalar sonucu pek çok rant projesinin önüne geçilmiş, kamusal varlıkların talan edilmesi önlenmiştir.”

‘KARARIN HUKUKİ DAYANAĞI YOK’

Mimar Tezcan Karakuş Candan’ın memuriyetten men edilmesi kararının tümüyle “siyasal saiklik” olduğunu söyleyen Korkmaz, kararın hukuki dayanağının olmadığını ifade etti. Korkmaz, “Danıştay tarafından geçtiğimiz mayıs ayı içerisinde verilen kararda, İçişleri Bakanlığı’nın disiplin soruşturması yürütme yetkisinin olmadığı açık biçimde belirtilmektedir. Danıştay kararında da ifade edildiği gibi, Candan’ın işiyle ilgili idari ve disiplin amiri Çankaya Belediyesi’dir. İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu verdiği bu kararla, yetki gaspı yaparak büyük bir hukuksuzluğa imza atmıştır” dedi.

‘KAMU EMEKÇİLERİ İŞİYLE EKMEĞİYLE TEHDİT EDİLİYOR’

Siyasi iktidarın hukuksuz kararlarına boyun eğmeyeceklerini ifade eden Korkmaz, kamu yararı adına meslek ilkeleri doğrultusunda mücadele eden Tezcan Karakuş Candan’ın yanında olduklarını belirtti. Korkmaz, şöyle devam etti:

“Bu ülkenin kamu çalışanları, iktidarın kapıkulu değil, halka hizmet veren emekçilerdir. Kamuya karşı sorumlulukları ve yasalara bağlılıkları, iktidarın çıkarlarının önünde gelmektedir. Siyasi iktidar ve onun aparatları onuruyla çalışan kamu emekçilerini işi ve ekmeğiyle tehdit etmekten vazgeçmelidir. Tezcan Karakuş Candan işine derhal geri dönmelidir.

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu olarak bizler Tezcan Karakuş Candan’ın yanında olmaya, görevine dönünceye kadar her türlü dayanışma faaliyetini ve toplumsal mücadeleyi yürütmeye devam edeceğiz.”

‘KARARI VEREN SÜLEYMAN SOYLU’

Meslekten men edilmesinin siyasi olduğunu söyleyen Tezcan Karakuş Candan, iktidarın kamudaki hareketliliğini görmesi üzerine yeni bir yol denediğini ifade etti. Candan, “Şikayetçi Sinan Aygün, karar verici Süleyman Soylu’dur. TMMOB’un mücadelesine toptan fatura kestiler. 135 gün önce gezideki arkadaşlarımıza kestiler. Şimdi de tek tek mücadele önünde olan insanlar üzerinden sopa gösteriyorlar.” dedi.

‘BİR ADIM GERİ ATMAYACAĞIZ’

Yaşanan sürecin Yüksek Disiplin Kurulu’nun meşruiyetinin kalmadığını ifade eden Candan, “Hukuksal alanda mücadele edeceğiz. Bulunduğumuz alandan bir adım geri atmayacağız. Toplumu korkutmak istiyorlar. Herkese sopa gösteriyorlar. Bu sopayı görmüyoruz. Korkmuyoruz. Yılmıyoruz” ifadelerini kullandı.