TMMOB İzmir İKK: Konutlarda asgari fatura yüzde 816 oranında zamlandı

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, konutlarda asgari faturanın 2007- Şubat 2022 arasında yüzde 816 oranında zamlandığını belirterek, elektrik faturalarını ödememe çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), elektrik zamlarına ilişkin İzmir Mimarlık Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonunda TMMOB üyeleri “Elektrik zammı geri çekilsin, dağıtım şirketleri kamulaştırılsın” ve “Elektrikte özelleştirmenin sonu karanlık ve pahalılıktır” yazılı dövizler taşırken, toplantıda konuşan TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, Türkiye'nin enerji yoksulluğunun ciddi bir sorun olduğu bir ülke olduğunu belirterek, insanların bugün kabul edilemez seviyelere ulaşan elektrik ve doğalgaz fiyatları yüzünden ısınamaz, barınamaz ve günlük yaşamlarını idame ettiremez bir hale geldiğini söyledi.

'2007-2022 ARASINDA YÜZDE 816 ORANINDA ZAM'

Konutlarda asgari faturanın 2007- Şubat 2022 arasında yüzde 816 oranında zamlandığını ifade eden Akdemir, TÜİK verilerine göre ise Aralık 2007 ile Ocak 2022 arasındaki Tüketici Fiyatları Endeks değişiminin yüzde 424 olduğuna dikkat çekti. Verilerin aradan geçen dönem içinde özelleştirmelerin etkisiyle, elektrik faturalarının genel enflasyonu katlayacak şekilde arttığını ortaya koyduğunu belirterek Akdemir, “Kurulu güç ve üretimdeki payı, yüzde 20’nin altına düşen kamunun ne fiyatları kontrol altına alacak ne elektrik arzında sürekliliği sağlayacak ne de toplumsal faydayı gözetecek bir gücü ve kontrol mekanizması kalmamıştır” dedi.

'KAMU KAYNAKLARI TOPLUMUN ORTAK YARARI İÇİN KULLANILMALI'

2016 yılına kadar faturalarda görünür olan; kayıp kaçak, sayaç okuma bedellerinin dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi sonrasında tamamen gizlendiğini belirten Akdemir, kamu kaynaklarının toplumun ortak yararı için kullanılması gerektiğini vurguladı. Akdemir yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

*Kamu kaynaklarıyla gerçekleştirilen yatırımların, yeniden toplum genelini ve genel ekonomiyi destekleyecek şekilde kullanılması sağlanmalıdır.

*Elektrik faturalarında 1 Ocak 2022 itibariyle gerçekleşen fahiş zam, tüm sonuçlarıyla geri alınmalıdır.

*Gerçekleştirilen fazladan tahsilat hemen yurttaşlara iade edilmeli veya sonraki faturalarında mahsup edilmelidir.

*Bir gece de yüzde %100’leri aşan fiyat artışlarının bir daha oluşmaması için acilen yapısal değişiklikler hayata geçirilmelidir.

*Faturalar üzerinden, yüksek vergi oranlarıyla bütçe açıklarının kapatıldığı, özelleştirme bedelleri için alınan dövize endeksli kredilerin rahat ödenmesi için şirketlere kaynak aktarıldığı bu dönem sonlandırılmalıdır.

*Arz güvenliğini sağlamak ve toplam maliyeti düşürmek için kamunun yenilenebilir kaynaklara yatırım yapması, özelleştirilen üretim tesisleri ve dağıtım bölgelerinin kamulaştırılması acilen gündeme alınmalıdır.

*Kamulaştırma sonrasında iletim, dağıtım şebekelerinin eksikleri giderilerek, üretim tesislerinin yeni teknolojilerle kamu tarafından geliştirilmesine yönelik planlama yapılmalıdır.”

'FATURALARI ÖDEMEYİN'

"Bugün yaşanan krizin sorumlusunun iktidar olduğunu" vurgulayan Akdemir, piyasacı politikalar terk edilerek toplumcu ve kamucu politikaların hayata geçirilmesinin gereğine dikkat çekti. Son olarak kamuoyuna elektrik faturalarını ödememe çağrısında bulunan Akdemir, gerçeği yansıtmayan faturalarla ilgili gereken itirazların yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

(DUVAR)