Tiyatrocular Dersim'de Cemal Süreya’yı andı

1931 yılında Dersim’in Pülümür İlçesi’nde doğan Cemal Süreya, ölümünün 31'inci yıldönümünde tiyatro oyuncuları tarafından anıtı başında anıldı.

Google Haberlere Abone ol

Ercan Topaç

DERSİM - Asıl adı Cemalettin Seber olan ve Türk şiirinde modernist bir hareket olan ikinci yeni şiirin öncülerinden Cemal Süreya, ölümünün 31'inci yıldönümü nedeniyle doğum yeri Dersim’in Pülümür İlçesi’ndeki anıtı başında anıldı. Tiyatro grubu, Arêye Kay'ın (Oyun Değirmeni) Genel Sanat Yönetmeni Yılmazcan Şare ve Oyuncu Musa Oktay, şairin anıtına karanfiller bıraktı.

Şare, Cemal Süreya’nın bu toprakların yetiştirdiği ender insanlardan birisi olduğunu belirterek, “Büyük bir şairdir. Bütün dünyanın tanıdığı, kitapları çeşitli dillere çevrilmiş, ikinci yeni şiir akımının öncülerindendir. Türk Edebiyatı’nda devrim yaratmış bir şairdir. Ama maalesef bu şairin değerini hak ettiği şekilde veremiyoruz. Burada Cemal Süreya geceleri, şiir günleri düzenlenmeli. Bu değere sahip çıkılmalı” dedi.

Anmada Yılmazcan Şare, Süreya’nın “Üvercinka” isimli şiirinden Zazaca kesitler okurken, oyuncu Musa Oktay da Türkçe şiirler okudu.