TİP'ten Kadın Emeği Paneli: Çok çalışıyoruz ama çok yoksuluz

Türkiye İşçi Partili (TİP) kadınlar İzmir'de kadın emeğinin boyutlarını konuştu. Panelde, kadın emeğinin çifte sömürüye maruz kaldığına dikkat çekildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Mustafa Necati Kültür Merkezi'nde gerçekleşen Kadın Emeği Paneli'ne Melda Yaman, Bilge Seçkin Çetinkaya, Ebru Pektaş, Sinem Yıldız ve Hülya Gülbahar konuşmacı olarak katıldı.

'Günümüz kapitalist toplumlarında kadın emeği' başlığında konuşma yapan Yazar Doç. Dr. Melda Yaman "Kapitalizm kendi yeniden üretim koşulunu, kriz zamanları da dahil olmak üzere, kadınların ücretli ve ücretsiz emeği üzerinden sağlıyor. Kriz dönemlerinde hanenin ihtiyaçları için kadınlar da çok düşük ücretlerle istihdama katılıyor. Sermaye için elverişli bir emek havuzu oluşturuyor" dedi.

İŞ YAŞAMINDA AYRIMCILIK

Türkiye'de kadın istihdamı gündemi üzerine sunum gerçekleştiren Siyaset Bilimci ve TİP Parti Meclisi Üyesi Bilge Seçkin Çetinkaya, toplamda kadınların erkeklerden dört yıl fazla çalıştığına dikkat çekerek, "Çok çalışıyoruz ama çok yoksuluz. Kadın çocukluğu olduğu zaman da istihdam piyasasında daha az kazanıyor. 189 ülkeyi kapsayan araştırmada, pandemiden önce bile erkeklerin iş gücüne katılımı yüzde 97 iken, annelerin yüzde 55. Anaların hakkı ödenmez, gerçekten de ödenmiyor" ifadelerini kullandı.

‘NEOLİBERALİZM YÜZÜNDEN BOŞLUKLARI KADINLAR DOLDURUYOR’

Bakım emeği ve görünmeyen emek üzerine konuşan İleri Haber Yazarı Ebru Pektaş ise "Kapitalizm, kadın emeği üzerinde oldukça devrimci ve yıkıcı bir işlev görmüştür. 80'li yıllardan beri neoliberalizm yüzünden, boşlukları kadınlar dolduruyor" değerlendirmesinde bulundu.

TİP Bilim Kurulu ve Göç Komisyonu Üyesi Sinem Yıldız Göçmen, kadın emeği üzerine yaptığı konuşmada, "Hem emek hem mücadele süreçlerine mülteci kadınları dahil etmemiz gerekiyor" diyerek, dünyadan ve Türkiye'den verilerle mülteci kadınların yaşadıkları sorunların altını çizdi.

Avukat Hülya Gülbahar ise güncel sorunlar ve hukukun başlığı alanında değerlendirmeler yaparak "Her şeyi metalaştıran bu sisteme karşı yeni mücadele alanları yaratmalıyız. Bakım emeği alanı, bu anlamda bize önemli tecrübeler sunmaktadır" ifadelerini kullandı. (DUVAR)