TİP'ten Güvenpark'ta halk buluşması: 'Adayların yüzde 80'i kadın'

TİP'in Güvenpark’ta düzenlediği halk buluşmasında konuşan Sera Kadıgil, "25 ilçenin tamamında belediye meclis üyesi adayları gösterdik. Gururla ilan ediyorum, yüzde 80’e yakını kadın" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İşçi Partisi (TİP), Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Güvenpark’ta dün bir halk buluşması düzenledi. Halk buluşmasına TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, TİP Çankaya Belediye Başkan Adayı İrfan Değirmenci, belediye meclis üyeleri, TİP Ankara İl Örgütü ve çok sayıda Ankaralı katıldı.

'‘KADINLAR ADAY OLMAK İSTEMİYOR’ DİYORLAR, BİZ İSTİYORUZ'

Halk buluşmasında konuşan Sera Kadıgil, Ankara’nın tüm ilçelerinde gösterdikleri belediye meclis üyelerinin yüzde 80’e yakınının kadın olduğunu vurguladığı konuşmasında şunları kaydetti:

“Ben her gittiğim yerde şunu anlatıyorum: Türkiye'de seçmenlerin yüzde 52’si kadın sevgili kız kardeşlerim. 2019 seçimlerinde erkeklerin tek başına yönettiği partilerde yüzde kaç kadın belediye başkanı var biliyor musunuz? Yüzde 3! 52 bin tane muhtar seçmişiz, 200 tanesi kadın! Hak mı? Belediye meclis üyeleri seçiliyor, yüzde 10’u bile kadın değil. Bu seçimde de, 2024 seçimlerinde de erkekler yine her köşeyi parsellemiş durumdalar. Sorduğumuz zaman da ‘Ne yapalım, kadınlarımız ilgilenmiyorlar, kadınlarımız aday olmak istemiyorlar’ diyorlar bize. Biz de kadınlar olarak onlara şunu söylüyoruz: Biz istiyoruz aslında, sizden çok da alasını yaparız ama bütün çocuk bakımı bizim üzerimizde, çamaşır bizde, ütü bizde, yemek bizde, bulaşık bizde, bize zaman mı bırakıyorsunuz?

Biz bunu yıkmak için buradayız. Dedim ya, 15 gün var. Türkiye İşçi Partisi 800’den fazla yerde seçime giriyor. Benim Ankara'ya gelme sebebim bu. 5 ilçede aday gösterdik ve ayrıca da şuna da dikkat ettik, AKP-MHP faşist blokuna mevzi kazandırmayacak şekilde adaylarımızı belirlemeye gayret ettik. Ve gururla ilan ediyorum, bu 5 adayımızdan 3’ü kadın arkadaşlarımdan oluşuyor. 25 ilçenin tamamında belediye meclis üyesi adayları gösterdik. Gururla ilan ediyorum, yüzde 80’e yakını kadın arkadaşlarımdan oluşuyor. Çünkü bizim buna çok ihtiyacımız var.”

‘HEPİMİZ KARAR VERECEĞİZ, ÇANKAYA'NIN 5 KURUŞUNUN HESABINI HEP BİRLİKTE SORACAĞIZ’

TİP Çankaya Belediye Başkan Adayı İrfan Değirmenci de halk buluşmasında bir konuşma yaptı. Değirmenci’nin konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

“Günlerdir, yaklaşık bir aydır sokak sokak, cadde cadde geziyoruz. ‘Başka bir Çankaya, başka bir Ankara, başka bir dünya mümkün’ demek için yollara düştük. Çok paramız yok ama çok enerjimiz var ve umudumuz çok yüksek. Evrim Hocam (Ulusan), belediye meclis üyesi birinci sıra adayımız, şehir plancısı. Birlikte kampanya yapıyoruz, bir aydır Ankara'da adım atılmadık yer bırakmadık hep birlikte. O belediye meclisinde daha fazla yer alacağız birlikte, kent suçlarına karşı, ranta karşı ‘Buradayız’ demek için, ‘Böyle gelmiş, böyle gider’ diyenlere inat. Yola çıktık, son 15 güne girdik. Umudumuz yüksek. Bu kez Çankaya'nın gerçekten nasıl parlayacağını çok iyi görecekler. Cumhuriyetin başkentinde, cumhuriyetin kurulduğu yerde, cumhuriyetin ikinci yüzyılında halk kendi kaderini eline alacak. Söz veriyoruz: Hepimiz karar vereceğiz, birlikte öğreteceğiz ve Çankaya'nın 5 kuruşunun hesabını hep birlikte soracağız, hep birlikte.

Çankayalı komşularım, son 15 gün. Kendinize çok dikkat edin, sağlığınıza çok dikkat edin. Zaten 1 Nisan'dan sonra sağlığınız da bize emanet. Toplumsal cinsiyet eşitliğini de mutlaka politikalarımızın merkezine oturtacağız. Eşit yurttaşlık, Cumhuriyet'in seçme ve seçilme hakkına sahip eşit yurttaşlarıyız ve dayatmalara karşıyız. ‘Ben öyle istedim öyle oldu’ demelere karşıyız. Birlikte karar vereceğiz, birlikte yöneteceğiz. Yolumuz açık olsun.”

‘MECLİSLERİ, BELEDİYE YÖNETİMİNİ ALMAK İÇİN GELİYORUZ, KORKABİLİRSİNİZ'

Değirmenci, konuşmasını tamamladıktan sonra sözü TİP Çankaya Belediye Meclis Üyesi 1. Sıra Adayı Evrim Ulusan’a verdi. Ulusan ise konuşmasında şunları dile getirdi:

“En kısa konuşan ben olacağım, uzun bir cümle kuracağım. Diyeceğim ki, bir kent kadın gözüyle nasıl yönetilir, nasıl planlanır, nasıl tasarlanır? Bir kentin bütçesi, bir evin bütçesi gibi bir kadın eliyle nasıl etkin bir şekilde kullanılır? Göstermek için, meclisleri almak için, belediye yönetimini almak için yola çıktık, geliyoruz. Korkabilirsiniz!”

Etiketler tip güvenpark