Timur Soykan: 90 milyonluk soygunda paranın kaynağı sorulmuyor

Gazeteci Timur Soykan, İstanbul'da yaşanan bir soygunda kara para şüphesi olduğunu ancak yargılamada bu şüphelerin araştırılmadığını yazdı. Soykan, 'Paranın kaynağına neden gidilmiyor' diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Timur Soykan, "Türkiye’de kara paranın nasıl bir koruma altında olduğunu ortaya koyan çarpıcı bir soygun" diyerek 2022'de İstanbul'da yaşanan bir olayı BirGün'deki köşesine taşıdı.

14 Eylül 2022'de İstanbul Laleli'de, iki polisin de içinde bulunduğu bir çetenin içinde dolar, Euro, sterlin ve Danimarka kronu doldurulmuş 6 çantayı çaldığını, çalınanların o zamanın kuruyla 90 milyon TL değerinde olduğunu yazan Soykan, "Ama çantalarla, kayıtsız taşınan yüklü miktardaki paranın kaynağı halen bilinmiyor. Oysa bu soruya yanıt verilse soygun çetesinin kimlerden yardım aldığı anlaşılacak" dedi.

 

PARANIN KAYNAĞINA NEDEN GİDİLMİYOR?

Soykan'ın yazısının ilgili kısmı şöyle;

"Bu soygunla ilgili yargılamada çok dikkat çeken bir nokta var:

İddianamede ve davanın duruşmalarında çalınan paranın kaynağına dair hiçbir açıklama yapılmadı. Suriyeli patrona Sufian Alahmad sadece polise verdiği ifadede paranın hayvan ticaretinden sağlandığını söylemiş ve bir fatura sunmuştu. Ele geçirilen paraya el konulmadı, Suriyeli patrona iade edildi. Oysa bu tür davalarda MASAK inceleme yapar ve paraya el konulurdu.

Sanık İsmail Kasaplar’ın avukatı Ahmet Sırcı, İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın 2. duruşmasında şöyle konuştu:

'Etkin bir soruşturma yapılmadığını düşünmekteyiz. Çünkü soruşturma evrakında paranın kaynağı belirtilmemiştir. Bu paranın kaynağı hakkında çok büyük bir soru işareti vardır. Mahkemeden bunu konunun araştırılması için İstanbul Başsavcılığı’na şikayette bulunulmasını talep ederiz.'

Bu talep duruşmalarda defalarca gündeme getirildi ama hep reddedildi.

Davanın 3. duruşması görüldü. Ama çantalarla, kayıtsız taşınan yüklü miktardaki paranın kaynağı halen bilinmiyor. Oysa bu soruya yanıt verilse soygun çetesinin kimlerden yardım aldığı, paranın taşınacağını nasıl öğrendikleri de anlaşılacak. Eşref Türk’ün başka emniyet görevlileri ile de görüştüğü iddialarına belki yanıt bulunacak." (HABER MERKEZİ)

(YAZININ TAMAMI)