TİHV: Dr. Mehmet Selim Ölçer yalnız değildir

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, vakfın Kurucular Kurulu üyesi ve eski genel sekreteri Dr. Mehmet Selim Ölçer’e hapis cezası verilmesine tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), “Ağır insan hakkı ihlallerinden biri olan yoksullukla mücadele etmek suç değildir” açıklamasıyla vakfın Kurucular Kurulu üyesi ve eski genel sekreteri Dr. Mehmet Selim Ölçer’e hapis cezası verilmesine tepki gösterdi. Açıklamada insan hakları, demokrasi ve barıştan yana olan herkese Ölçer’le dayanışma çağrısı yapıldı. TİHV Kurucular Kurulu üyesi ve vakfın 2000-2003 yılları arasında genel sekreterlik görevini yürüten, 1990-1995 yıllarında ise Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı olan Dr. Mehmet Selim Ölçer, 11 Ekim 2021 tarihinde Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2 yıl 1 ay hapis cezası ile cezalandırılmıştı.

‘BU CEZA HİÇBİR ŞEKİLDE KABUL EDİLEMEZ’

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan TİHV, Ölçer’in ömrünü sağlık hakkı, emek, demokrasi, barış ve insan hakları mücadelesine adamış iyi bir hekim, katıksız bir insan hakları savunucusu olduğunun altını çizdi. Mehmet Selim Ölçer’in, yoksulluğun ağır bir insan hakkı ihlali olduğu bilinciyle, 2006 yılında Diyarbakır’da kurulan Sarmaşık Derneği'nin kurucularından biri olduğu belirtilen açıklamada, bu dernek kapsamında yapılan yardımların ulaştığı aile ve kişiler gerekçe gösterilerek Ölçer’e hapis cezası verildiğine dikkat çekildi. Cezada hiçbir indirim, erteleme ya da başkaca alternatif uygulama yapılmadığı ifade edilen açıklamada, “Zorlama ve soyut iddialara dayalı, akıl, vicdan ve hukuk dışı bu ceza hiçbir şekilde kabul edilemez” denildi.

‘İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINI BASKI ALTINA ALMA ÇABASININ YENİ BİR ÖRNEĞİ’

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Sevgili Selim Ölçer, başta işkence ve diğer kötü muameleye maruz kalan kişilerin tedavi ve rehabilitasyonu olmak üzere, uzun yıllardır evrensel değerlere dayalı bir biçimde, barışçıl yöntemlerle sürdürdüğü çalışmaları ulusal ve uluslararası ilgili kamuoyunun tanıklığında kabul görmüş bir insan hakları savunucusudur. Aslında verilen bu ceza, bir süredir bu ülkede insan hakları savunucularını baskı altına almaya yönelik çabaların yeni bir örneğinden başka bir şey değildir.

'YOKSULLUKLA MÜCADELE SUÇ DEĞİLDİR'

Bu bakımdan Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’nin tüm hükümlerine ve taraf olduğu uluslararası belgelere uygun bir şekilde insan hakları savunucularını korumakla yükümlü olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Dolayısıyla insan hakları savunucularının üzerindeki baskılara derhal son verilmeli, söz konusu ceza ivedilikle hükümsüz kılınmalıdır. Çünkü en ağır insan hakkı ihlallerinden biri olan yoksullukla mücadele ve insan hakları savunuculuğu hiçbir şekilde suç değildir.

'İYİ BİR HEKİM VE KARARLI İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU OLAN ÖLÇER’İN YANINDAYIZ'

Kısacası; kurucular kurulu üyemiz, iyi hekim ve kararlı insan hakları savunucusu olan sevgili Selim Ölçer’in sonuna kadar yanında olduğumuzu belirtir, insan hakları, demokrasi ve barıştan yana olan herkesi arkadaşımızla dayanışmaya içinde olmaya çağırırız.” (HABER MERKEZİ)

BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ