Ticari kredilere döviz sınırlamasına ekonomistler ne dedi?

Ekonomistler, BDDK'nin ticari kredilerde yaptığı düzenlemenin şirketleri döviz satmak zorunda bırakacağını belirtti. Şirketlerin yatırımlarını yurt dışına kaydırabileceği uyarıları da yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), ticari kredi kullanımında döviz varlığı kriteri getirdi.

Bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki şirketlerin, kredi başvurusu yaptıkları tarihte yabancı para nakdi varlıklarının Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi.

EĞİLMEZ: DOLARDAKİ DÜŞÜŞ REZERVDEN SATIŞTAN SAĞLANDI

Twitter hesabından bir paylaşıma yanıt veren ekonomist Mahfi Eğilmez, "Şirketler döviz varlıklarını TL'ye çevirecekler TL kredi kullanabilmek için" yorumunun doğru olduğunu belirtti.

Eğilmez, "Sayın Hocam bunun etkileri ne olacak sizce?" sorusuna ise "Kısa vadeli düşüş, sonrası belirsizlik" yanıtını verdi. 

Kararın ardından dolar kurundaki düşüşle ilgili soru üzerine Mahfi Eğilmez, "BDDK'nin kararı: 15 milyon TL'nin üzerinde döviz mevduatı olana kredi yok. Ama piyasa kapandığı için bu tamamen rezervden satışla sağlanan düşüş gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

ULUSOY: YATIRIMLAR YURT DIŞINA KAYACAK

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, sermaye kontrolünün yatırımları yurt dışına kaydıracağını belirtti. Ulusoy, "Sermaye kontrolü nedeniyle firmalar yurt dışına gidecek, yatırımlarını oraya kaydıracak, istihdam azalacaktır. Dahası da var" dedi.

BAŞLEVENT: BİRİLERİNE DOLAR ALMA İMKANI VERİLDİ 

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent de "Birilerine 16,50-70'ten dolar alma imkânı verilmiş oldu. Pazartesi sabaha cazip fiyat kalırsa, vatandaş da alım fırsatı olarak görecektir" değerlendirmesinde bulundu. 

AKSOY: KOBİ'LERİ BİLE ETKİLEYECEK BİR SINIR

Ekonomist İbrahim Aksoy, BDDK'nin kararının küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri (KOBİ) bile etkileyebileceğini belirtti:

"Bugünkü BDDK düzenlemesi TL ticari kredi kullanmak isteyen bazı şirketleri döviz satmak ya da yeni döviz almamak zorunda bırakacağı için dolar/TL 16.75 civarına geriliyor. 15 milyon TL karşılığı döviz orta boy KOBİ'leri bile etkileyebilecek bir sınır olarak görünüyor. TL kredi kullanmadan şirketlerin çalışması neredeyse imkansız olacağı için şirketler önemli miktarda döviz satmak ya da kur korumalı mevduata geçmek zorunda kalabilir."

GÜNGEN: PLANSIZ VE GÜNÜ KURTARMAK İÇİN YAPILMIŞ

York Üniversitesi öğretim üyesi Ali Rıza Güngen, uygulamanın "günü kurtarmak için yapıldığını" vurguladı. 

Güngen, "KOBİ'lerin kredi kullanmak için döviz satmak zorunda bırakılması bir süreliğine lirayı berkitecek, sonrası malum. Bu tarz sermaye kontrollerini serbest piyasa amentüsüne sığınarak değil günü kurtarmak için yapılmış ve plansız oldukları için eleştirmek gerek" dedi. (HABER MERKEZİ)