Ticaret Bakanı Muş'tan bayi ve galericilere uyarı: Yaptırımı ağır olur

Otomotiv sektörüyle ilgili teftiş kurulunun harekete geçtiğini söyleyen Ticaret Bakanı Muş, "Bayiler, galerilerle anlaştı deniliyor. Biz bunu tespit edersek yaptırımları çok ağır olur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ticaret Bakanı Mehmet Muş, insanların otomobil bulamamaktan şikayetçi olduğunu söyleyerek, "Vatandaş ÖTV indiriminden sonra araba bulamadığından şikayet ediyor. Usulsüzlük tespit edersek yaptırımları çok ağır olur" açıklamasını yaptı. Otomotiv sektörüyle ilgili teftiş kurulunun harekete geçtiğini aktaran Muş, "Bayiler, galerilerle anlaştı deniliyor. Bunu araştıracağız. Araç stokta tutulmuşsa, galeriye verilmişse, vatandaşa verilmemişse ve biz bunu tespit edersek yaptırımları çok ağır olur. Gereken yapılacak" ifadelerini kullandı. 

Fahiş fiyatla mücadelede denetimlerin artırıldığını söyleyen ve 'Hal kanunu' ile ilgilisi çalışmaların olduğunu aktaran Ticaret Bakanı, "Detaylara bakıyoruz. Çalışmalarımız var, olgunlaştıkça kamuoyuyla paylaşacağız" dedi. İkinci el otomobilde fiyatlarıyla ilgili ise enflasyona işaret eden Muş, şöyle konuştu: "Merkez Bankası çalışma yapıyor. Hukuk devletinde olması gereken ne ise onu yapıyoruz."

'CEZAİ MÜEYYİDE UYGULANACAK'

Bakanlıktan yapılan açıklamada, konuyla ilgili denetlemeler için müfettişlerin görevlendirildiği belirtildi. "ÖTV’de matrah değişikliğine rağmen sıfır km araç fiyatlarının düşmemesine neden olan haksız ticari uygulamaların tespiti amacıyla Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatlarıyla Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı harekete geçti" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu şikayet başvurularında, bayiler tarafından ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçların fiyatlarında indirim uygulanmaktan imtina edildiği ve ayrıca stoklarındaki sıfır kilometre araçları çeşitli gerekçelerle galericilerle anlaşma yoluna giderek veya kendi bünyelerinde yüksek fiyattan ikinci el araç olarak satmaya çalıştıkları gibi iddialar yer almıştır. Yine bu şikayet başvurularında; yukarıdaki haksız işlemleri yapan bayilerin stoklarında araç kalmadığını iddia ederek ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçları müşterilerine satmadıkları ifade edilmiştir.

Vatandaşlarımızdan gelen bu şikayet dilekçelerinin çözüme kavuşturulması ve Cumhurbaşkanı Kararıyla sıfır km araçların fiyatlarını düşürmeyi amaçlayan söz konusu düzenlemeyi etkisiz hale getirmeye çalışan haksız ticari uygulamaların tespiti ve bu konudaki cezai müeyyidelerin uygulanması maksadıyla Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatlarıyla; Ticaret Müfettişleri görevlendirilmiştir. Müfettişler bu kapsamda sıfır kilometre araçlara ilişkin üretici, distribütör, bayi ve galerici araç tedarik zincirini incelemektedir ve yürütülen bu denetimler halihazırda devam etmektedir." (HABER MERKEZİ)