Tıbbi sekreterlerden Sağlık Bakanlığı'na: Alımları adaletli yapın

Odyometristlerden sonra Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik bölümünden mezun olanlar da Sağlık Bakanlığı'na seslendi: "Bizim yerimize sertifikalı çalışan almayın, işimizi hemşirelere yaptırmayın, adaletli alım yapın."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık alanında atamalarla ilgili sorunlar yaşanmaya devam ederken 140 bin atama bekleyen yüksekokul mezunu tıbbi sekreter, Sağlık Bakanlığı'na sesleniyor. Kendi alanlarında hemşire veya sertifika alan başka kişilerin çalıştırılmasına tepki gösteren tıbbi sekreterler alımlarda adaletli olma çağrısında bulunuyor. Yüksek puanlar almalarına rağmen bir türlü ataması gerçekleştirilmeyen tıbbi sekreterlerin bu sorunu da Meclis gündemine taşındı.

'BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞIYORUZ...'

Bakanlığın yeteri kadar kadro açmadığı için mağduriyet yaşayan mezunlar yaşadıkları sorunları sıraladı. Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olan Saniye Özcan şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı'na bizim yerimize sertifikalı çalışan almayın, işimizi hemşirelere yaptırmayın, adaletli alım yapın diyoruz. Örneğin şehir hastanelerine el altında eleman alıyorlar. Meslekle hiçbir alakası olmayan insanlar torpillerle hastanede istihdam ediliyorlar. 2018 KPSS puanıyla iki yıl içerisinde sadece 2 bin kişi alınıyor. 80 puan almamıza rağmen atanamıyoruz. Her sene 7 bin hemşire alımı oluyor, hemşireleri her alanda kullanıyorlar. Bizim işimizi de onlara yaptırıyorlar. Durum böyle olunca hem hemşirelerin iş yükü artıyor hem de büyük mağduriyet yaşıyoruz."

'ADALETLİ BİR ATAMA BEKLİYORUZ'

Özellikle açıköğretim ve ikinci öğretimde de bölüm açıldığı için mezun sayısı giderek katlanıyor. Ancak bu sayının yanında alımlar az olmasına rağmen bölümlere öğrenci kabulü artarak devam ediyor. Yüksek puan almasına rağmen ataması gerçekleştirilmeyen Elif Koç ise Sağlık Bakanlığı'na şöyle seslendi:

“Mezun olmak, KPSS'den yüksek puanları almak kolay değil. Gece saat ikiye kadar ders çalışıyorum, sabah yedide uyanıp ders çalışmaya devam ediyorum. Ailemle gün içerisinde telefonla en fazla 5 dakika konuşabiliyorum. Yemek yemeden ders çalıştığım zamanlar oldu. Başka arkadaşlarım hem çalışıp hem sınava hazırlanıyor. Ancak bunun karşılığında yüksek puan almamıza rağmen elimiz boş dönüyoruz. Örneğin bazı üniversite hastaneleri adaletli alım yaparken bazı üniversite hastaneleri ise kişiye özel alım yapıyor. Sütçü İmam Üniversitesi KPSS puanı 61 olan mezunu alırken 85 puanı olan kişiyi almadı. CİMER'e başvurduk, üniversiteye yazı yazdık fakat hiçbir sonuç alamadık. Bazı yerlerde bizden ismini bile bilmediğimiz sertifikalar isteniyor. Bizler adaletli bir şekilde atama bekliyoruz.”

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlerin yaşadıkları bu sorunlar Meclis gündemine de taşındı. Saadet Partisi Milletvekili Abdülkadir Karaduman ve HDP Milletvekili Sait Dede, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya soru önergesi verdi.

Karaduman, Koca'ya şu soruları sordu “Mezun tıbbi sekreterlerin mesleki bilgi ve deneyim sahibi oldukları alanda çalışabilmeleri için gerekli koşulların hazırlanması amacıyla bir çalışma yapacak mısınız? Hizmet alım yoluyla şirketler aracılığıyla ön lisans mezunu tıbbi sekreterlerin çalışma alanında başka kişilerin istihdam edilmesi sonucunda oluşan mağduriyet giderilecek midir? Yeni süreçte açılacak kadrolarda tıbbi sekreterlik bölümü mezunlarına ayrılan kontenjan artırılacak mıdır?”

Dede ise Koca'ya, “iktidar ne atama bekleyen milyonların ne de tükenmekle karşı karşıya kalan sağlık emekçilerinin sesini duymak istemiyor” sözleriyle seslenirken şu sorulara yanıt istedi:

- Bakanlığınız bünyesinde çalışan kaç Diplomalı Tıbbi Sekreter bulunmaktadır? Bunlardan kaçı taşeron olarak çalıştırılmaktadır?

- 2020 yılında kaç Tıbbi Sekreter ataması yapılmıştır? 2021 yılı için kaç Tıbbi Sekreter planlanmaktadır? Atama bekleyen binlerce Tıbbi Sekreter gerçeği göz önünde bulundurulduğunda atama sayısını arttırma yönünde bir çalışmanız var mıdır? İhtiyaç kadar personel alımı olduğu gerekçesine göre alım sayısı planlanıyor ise ihtiyacı belirleyen kriterleriniz nelerdir?

- Kamu ve özel hastanelerde yapılan denetim esnasında Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik işlerinde çalışan personelin Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümlerinden mezun olma durumunu gözetiyor musunuz?

TALEPLER...

Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlerin talepleri ise şöyle:

1 - YÖK ve Sağlık Bakanlığının ortak çalışma yürütüp mezun yığılmasını önlemek amacıyla: Açıköğretim, Uzaktan ve Örgün öğretimlerdeki öğrenci sayılarında arz-talep dengesi sağlaması

2 - Sertifika ve Referansla personel alımına son verilmesi

3 - Her branşın eğitim aldığı bölümle ilgili birimlerde görevlendirilmesi konusunda yeterli denetimlerin yapılması (Tıbbi Sekreterlerin yerine Hemşire, Ebe ve Sertifikalı personel çalıştırılmaması)

4 - Tıbbi Sekreterlerin çalışması gereken birimlere, bölümle alakası olamayan kadrolu işçilerin getirilmemesi

5 - Atama bekleyen Tıbbi Sekreterlerin gerekli istihdamının sağlanmasını istiyoruz.