THY’ye promosyon geliri sorusu: 1.8 milyar TL nerede?

THY'ye çağrıda bulunan Havayolu Çalışanları Sendikası (HAVASEN), personel maaşları için bankalardan alınan 1,8 milyar TL tutarındaki promosyon gelirinin nerede olduğunu sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Havayolu Çalışanları Sendikası'nın yaptığı hesaplamaya göre, Türk Hava Yolları (THY) 2005 yılından bu yana personel maaşları için bankalardan toplam 101 milyon dolar (1,8 milyar TL) promosyon aldı. Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre, bu gelirin çalışanlara ödenmesi çağrısında bulunan HAVASEN "Personelin maaşları üzerinden elde edilen promosyon geliri personele aktarılmamış, şirkete gelir olarak kaydedilmiştir" eleştirisinde bulundu.

'YETKİLİ SENDİKA EK PROTOKOL YAPMALI'

Yaptıkları incelemelere göre 2005-2021 arasında dönemde THY'nin banka promosyonu olarak anlaşmalı bankalardan tahsil ettiği miktarın nominal olarak 235 milyon 687 bin lira olarak hesaplandığını belirten sendika, şu açıklamayı yaptı:

Her yıl elde edilen promosyon gelirlerinin THY kayıtlarında döviz bazında gösterildiği de görülmekte olup bu rakamın yaklaşık 99 milyon ABD dolarına denk geldiği anlaşılmıştır. 2022 yılının ilk 3 ayında bu kalemde tahmini 2 milyon dolar daha gelir elde ettiği görülen THY'nin, el koyduğu toplam promosyon geliri 101 milyon dolara (Ağustos 2022 kuru ile yaklaşık 1,8 milyar TL) ulaşmıştır. Çalışanın hakkı olan 101 milyon dolar promosyon geliri nerede?

Bir THY veya TGS işçisinin çalışırken hakları olan promosyon gelirinden yararlandırılmaması ancak emekli olduğunda bu hakka kavuşması açık bir çelişki ve alın terinin karşılığı olan meblağa işverence el konulmasıdır. Bu çerçevede, THY ve inşaat, kooperatif gibi işlerden havacılıkla ilgilenmeye zaman bulamayan yetkili sendikayı ivedilikle bir ek protokol yaparak, daha fazla zaman ve hak kaybına sebep olmadan tüm personeli promosyon gelirinden yararlandırmaya davet ediyoruz." (HABER MERKEZİ)

Etiketler THY banka promosyon