The Guardian: Türkiye'deki yangınlar, iklim konusunda endişeleri artırıyor

The Guardian gazetesi, Türkiye'de günlerdi devam eden orman yangınlarını yazdı. Haberde, "Türkiye'deki yıkım, iklimin bozulduğu bir dünyada endişeleri artırıyor" ifadelerine yer verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - The Guardian gazetesi, Türkiye'de dört kişinin ölümüne sebep olan orman yangınlarını yazdı. Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus Uydu Görüntüleme Sistemi'nden elde edilen verilere göre, Türkiye'deki yangınların ısı yoğunluğunun bugüne kadar kaydedilen maksimum değerin dört katına çıktığı aktarıldı. Haberde, "Avrupa ve Çin'deki sellerin, Sibirya'daki yangınların ardından Türkiye'deki yıkım, iklimin bozulduğu bir dünyada endişeleri artırıyor" denildi.

'KUNDAKLAMA İDDİALARINA İLİŞKİN KANIT SUNULMUYOR'

Hükümet yetkililerinin, 'hiçbir kanıt sunmadan' kundaklama iddialarını dile getirdiği ancak iklim değişikliği riskine işaret eden açıklamaların sayısının 'çok az' olduğu ifade edildi. Haberde, iklim bilimcilerin Akdeniz'de emisyon kaynaklı sıcaklık artışına uzun zamandır dikkat çektiği belirtildi.

Copernicus'tan kıdemli bilim insanı Mark Parrington, yüksek sıcaklıkların Avrupa'da da etkili olduğunu söyleyerek "Şu anda risk çok yüksek. Bu sıcaklıklar devam ederse, önümüzdeki haftalarda daha fazla yangın meydana gelebilir" dedi. Parrington, Antalya ve Mersin'de çıkan yangınların dumanlarının Kıbrıs'a sürüklendiğini belirtti.

'SAĞLIK SORUNLARUNU ÖNLEMEK İÇİN HAZIRLIK YAPILMALI'

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün Twitter hesabından yapılan paylaşımda da Türkiye, İtalya, Yunanistan ve Tunus'ta sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkacağı aktarılmıştı.

Örgüt, Akdeniz Bölgesi'nde etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle olası sağlık ve su temini sorunlarını önlemek için hazırlık yapılması çağrısında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)