The Guardian, Kanal İstanbul'u yazdı: Astronomik maliyetli çevre felaketi

İngiliz gazetesi The Guardian'da, "Türkiye gibi aşırı kutuplaşmış bir toplumda bile, kanal inşa etmek neredeyse herkesin uzlaştığı nadir bir konu: Bu çılgınca bir fikir" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İngiliz gazetesi The Guardian, bugün temel atma töreni yapılacak Kanal İstanbul projesini yazdı. Bethan McKernan imzalı haberde, "Türkiye gibi aşırı kutuplaşmış bir toplumda bile, Karadeniz'i Marmara'ya bağlayan bir kanal inşa etmek neredeyse herkesin uzlaştığı nadir bir konu: Bu çılgınca bir fikir" ifadeleri yer aldı.

Türkiye'de yaşayan birçok insanın, Kanal İstanbul projesini 'astronomik maliyetli bir çevre felaketi' olarak gördüğünü aktaran McKernan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'muhalif sesler yükseldikçe projeyi sürdürme konusunda daha kararlı hale geldiğini' belirtti. Resmi maliyetinin 15 milyar dolar olduğu yönündeki açıklamalara rağmen, Fransa’da yapılan konferans kapsamında asıl maliyetin 65 milyar doları bulabileceği kaydedildi. 

'19'UNCU YÜZYILDAN KALMA FANTEZİ PROJESİ'

The Guardian'a konuşan akademisyen Yörük Işık, Kanal İstanbul'un inşasının 'imkansız' olduğunu söyledi. "İnşaat çılgınlığından güç alarak çalışan böyle bir hükümet için bile bunun yapılması 20 yıl alır ve bu süreçte Marmara su havzası tamamen yok olur" diyen Işık, şöyle devam etti: "Üstelik finansman da yok. Türk bankaları bile sürdürülebilirlik ve çevresel endişelerini ileri sürerek dahil olmak istemiyor. 19'uncu yüzyıldan kalma büyük bir fantezi projesi gibi."

İlk kez 2011 yılında duyurulan projenin, o dönem İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini azaltmakla gerekçelendirildiği ancak son 10 yılda tankerlerin büyümesi ve hidrakarbon borularının inşasıyla beraber boğaz trafiğinin yüzde 10 oranında azaldığı kaydedildi. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "Bu kabusu ben hissediyorum. Marmara’yı yok eder demeyen gerçek bir bilim insanına rastlamadım" sözlerine yer verilen haberde, İmamoğlu'nun endişelerinin, Türkiye'de bilim camiası tarafından da dile getirildiği aktarıldı.

'GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN OLUMSUZ ETKİLER YARATACAK'

Resmi değerlendirmelerde, projenin devasa çevresel etkilerinin göz ardı edildiğini söyleyen İstanbul Politikalar Merkezi'nden su yönetimi uzmanı Dr. Akgün İlhan, "Kanal sadece İstanbul'da değil, tüm Marmara bölgesinde ekosistem ve toplum üzerinde geri dönüşü olmayan olumsuz etkiler yaratacaktır" dedi. İlhan, şöyle devam etti: "İstanbul'u deprem, kuraklık ve sel gibi aşırı hava olaylarına karşı savunmasız hale getirecek. İki farklı denizi birbirine bağlayan bu kadar büyük ölçekli bir proje güvenilir olarak kabul edilemez." (DIŞ HABERLER)