The Guardian: Hindistan Başbakanı Modi, casus yazılımla baş rakibini hedef aldı

The Guardian, Hindistan Başbakan Modi'nin 'Pegasus' adlı casus yazılımla baş siyasi rakibi Rahul Gandhi'yi hedef aldığını yazdı. Pakistan Başbakanı Han'ın da izlenmiş olabileceği aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail merkezli NSO Group'un geliştirdiği 'Pegasus' adlı casus yazılımla hedef alınanlar arasında Hindistan Başbakan Narendra Modi'nin baş siyasi rakibi Rahul Gandhi ile Pakistan Başbakanı İmran Han'ın da yer aldığı iddia edildi. "Hindistan'da muhalefet lideri, Modi hükümeti tarafından gözetlenmesi için seçilen yüzlerce kişi arasında" diyen The Guardian, 2019 yılında Hindistan'da yapılan seçimlerde Kongre Partisi'ne liderlik eden Gandhi'nin yanı sıra, muhalefet liderine yakın isimlerin de izlenmiş olabileceğini aktardı. The Guardian'ın haberinde, Gandhi ile Han'a ait telefon numaralarının listede yer aldığı ancak takip işleminin başarılı olup olmadığının bilinmediği kaydedildi. 

MUHALEFET PARTİSİ ÇALIŞANININ YAZIŞMALARI İZLENMİŞ

Öte yandan araştırma kapsamında, bu yılın başlarında Batı Bengal eyalet seçimlerinde Modi'nin liderliğindeki Hindistan Halk Partisi'ni (BJP) mağlup eden Trinamool Kongre Partisi (TMC) için çalışan siyasi stratejist Prashant Kishor'un telefonu da incelendi. Telefonunun Pegasus yoluyla takip edildiği belirlendi. Kishnor'un telefon görüşmelerinin, yazışmalarının ve e-postalarının izlendiği tespit edildi.

Uluslararası Af Örgütü ve Forbidden Stories ortaklığında The Washington Post, The Guardian ve Le Monde'un da aralarında olduğu 17 medya kuruluşunun gerçekleştirdiği araştırmada, en az 11 hükümetin Pegasus'u gazetecileri ve siyasileri izlemek için kullandığı ortaya çıkarıldı. En az 50 bin telefon numarasının Pegasus tarafından hedef alındığı iddia edildi. Hindistan'da yer alan bir araştırmacı gazetecilik sitesi olan The Wire, numaralardan 300'ünün ülkedeki çeşitli gazetecilere, muhalif siyasetçilere, bilim insanlarına ve aktivistlere ait olduğunu açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)