The Economist yazmıştı: Albayrak dönüşünü planlıyor olabilir

Görevden alınmasından önce Merkez Bankası'nın eski başkanı Naci Ağbal'ı yazan The Economist dergisi, Berat Albayrak'ın 'geri dönebileceğini' kaydetti. Dergi, Albayrak için "Geri dönüşünü planlıyor olabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası'nın eski başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasından iki gün önce "Ankara'nın Cesur Bankacısı - Naci Ağbal Türkiye'de parasal disiplini yeniden tesis etmeye çalışıyor" başlıklı bir yazı yayınlayan Londra merkezli The Economist dergisi, aynı yazıda Berat Albayrak için "Geri dönüşünü planlıyor olabilir" dedi. 

Geçtiğimiz yıl kasım ayında Ağbal'ın Merkez Bankası başkanlığına atanmasının ardından Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'dargın bir şekilde' istifa ettiğini belirten The Economist'te, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Ağbal'ın iki selefini görevden aldığı ve üçüncüsünü almakta tereddüt etmeyeceği' kaydedilmişti.

Yazıda, şu ifadelere yer verildi: "Ağbal göreve geldiğinde, işine karışmayacağına söz veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu ana kadar bu sözünü tuttu. Ancak Merkez Bankası'nın geleceği Cumhurbaşkanının merhametine kalmış. Türkiye'nin 2023'e dek genel seçime gitmesi gerekmiyor. Ancak olası erken seçim dedikoduları var. Bu dedikodular arttıkça, Ağbal üzerindeki parasal disiplini, ekonomik büyümeyle değiştirme baskısı daha da artacak. Erdoğan şimdiden son faiz artışlarından rahatsızlığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı iki yıldan kısa süre içinde, Ağbal'ın iki selefini görevden aldı. Üçüncüsünü almakta tereddüt etmeyebilir."

Dergi, aynı derecede 'kaygı verici' olarak nitelediği bir ihtimalin de '2018'de Maliye Bakanlığı'nda Ağbal'ın selefi olarak göreve gelen ve rakibi Merkez Bankası'nın başına getirildiğinde dargın bir şekilde istifa eden, Erdoğan'ın kızlarından biriyle evli olan ve bir zamanlar Türkiye'nin en güçlü ikinci adamı olarak kabul edilirken, görevi bırakmasının ardından bir kez bile ortalarda görünmeyen Berat Albayrak'ın hayaleti olduğunu' belirtmişti. (BBC Türkçe)