TGC'den Cumhurbaşkanlığı'na: Basın İlan Kurumu toplansın

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Cumhurbaşkanlığı'nın Basın İlan Kurumu için gerekli temsilci atamalarını yapmasını ve kurumda genel kurulun toplanmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) bir yıldır toplanmayan genel kurulunun toplanması için Cumhurbaşkanlığı’na çağrı yaptı. TGC, BİK Genel Kurulu toplanamadığı için resmi ilan fiyatları dahil birçok konunun güncellenemediğini, yerel ve yaygın gazetelerin kapanma riskiyle karşı karşıya kaldığını açıkladı. 

TGC açıklamasında, Basın İlan Kurumu’nun 36 kişilik genel kurulunun 12 üyesinin Cumhurbaşkanlığı tarafından atandığı belirtildi. Hükümet kanadının temsilci atamasını halen gerçekleştirmediği hatırlatıldı ve Genel Kurul'un 1 senedir oluşturulamadığı ifade edildi.

BİK'te genel kurulun 12'si basın temsilcilerinden, 12’si (çoğunluğu üniversitelerden olmak üzere) bağımsız kuruluş temsilcilerinden, 12’si hükümet, (şimdi Cumhurbaşkanlığı’nın atadığı) temsilcilerinden oluşuyor. Basın temsilcilerinin üçü Anadolu gazetelerinden, beşi basın sendika ve cemiyetlerinden görevlendiriliyor. BİK'te Genel Kurullar iki yılda bir yenileniyor ve üçer aylık dönemlerde üçer gün toplanıyor. Kurumun örgütleri, Genel Kurul, Denetçiler, Yönetim Kurulu, Genel Müdürlük ve şubeler şeklinde oluşuyor.

TGC açıklamasında hükümet temsilcilerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmadığı ve kurumun görev yapamadığı vurgulandı. Açıklamada sorunların acil olduğu ifade edildi ve Cumhurbaşkanlığına tarafından bir an önce hükümet kanadı temsilcilerinin atanması istendi. Cemiyet, basın açıklamasında çözüme kavuşturulması gereken sorunları şöyle açıkladı:

"Genel Kurul toplanmadığı için başlıca şu sorunlar ortaya çıkmıştır.

1.MEVZUAT DÜZENLEMELERİ: Basın sektörünün acil çözüm bekleyen sorunlarına ilişkin Genel Kurul’un yapabileceği mevzuat düzenlemeleri yerine getirilememiştir.

2.TAHSİS BİLANÇOSU: Hükümete Resmi İlan Fiyat Tarifesi teklif edilememiş, ‘Tahsis Bilançosu’ onaylanıp uygulamaya konulamamıştır.

3.BİK’İN DENETLENMESİ: BİK Yönetim Kurulu, görev süresinin sona ermesine rağmen, yenisi oluşturulmadığı için çalışmasını aklayacak, denetleyecek genel kurul ve denetçileri olmaksızın iş başında kalmıştır.

4.GAZETELERİN GİRDİLERİ: Genel Kurulun görev yapamadığı bir yıllık sürede, döviz kurları etkisiyle başta kâğıt temini olmak üzere gazetelerin girdilerinde, personel giderlerinde yüzde 100’ü aşan artışlar yaşamıştır.

5.RESMİ İLANLAR: BİK aracılığıyla ile dağıtılan resmi ilanlarda daralma devam etmektedir. Resmi İlan Fiyat tarifesinde; enflasyonla, sektörel girdilerdeki büyüme oranında artış yapılmamıştır.

6.BİK’İN SOSYAL GÖREVLERİ: Kurum, genel kurul toplanıp, tahsis bilançosu yapılıp uygulamaya sokulmadığı için 2022 yılında yapması gereken birçok sosyal görevi yerine getiremeyecektir.

7.BİK’İN YÖNETMELİK ÇALIŞMALARI: Pandemi koşullarında BİK yeni şubeler açmıştır. Ancak şubelerin çalışmasını kolaylaştıracak, basının yaşadığı sorunlara cevap verebilecek yönetmelik çalışmaları yapılamamaktadır.

8.GAZETELERİN KAPANMASI: Zorluklarla ayakta durmaya çalışan yerel ve yaygın gazetelerimiz ağırlaşan ekonomik koşullarda kapanma riskiyle karşı karşıyadır. Gazetelerin kapanması basın sektöründe yüzde 30’u aşan işsizliğin daha da dramatik hale gelmesine yol açacaktır." (HABER MERKEZİ)