TFF düşecek takım ve yabancı oyuncu sayılarını açıkladı

TFF, gelecek sezon Süper Lig'i son 4 sırada tamamlayan takımların küme düşeceğini duyurdu. Yeni sezonda takımlar 14 yabancı futbol transfer edebilecek ve bunlardan 8'ini aynı anda oynatabilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2023-2024 sezonu sonunda Süper Lig'den düşecek takım sayısını 4 olarak belirledi. Ligi 17, 18, 19 ve 20. sırada tamamlayan takımlar lige veda edecek.

2023-2024 Sezonu Süper Lig Müsabakaları Statüsü, TFF'nin internet sitesinde yayınlandı. Buna göre, 20 takım arasında çift devreli lig usulüyle oynanacak sezon sonunda, Süper Lig'i 17, 18, 19 ve 20’inci sıraları alan 4 (dört) takım TFF 1. Lig'e düşecek.

Süper Lig, korona virüsü (Covid-19) salgını öncesinde 18 takımla oynanıyordu. Salgın nedeniyle 2019-2020 sezonunda küme düşme kaldırıldı.

TFF 1. Lig'den yükselen 3 takımla birlikte 2020-2021 sezonu 21 takımla oynandı. Bu sezonda 4 takım lige veda ederken, 1. Lig'den de 3 takım lige yükseldi ve 2022-2023 sezonu 19 takımla oynandı.

2022-2023 sezonu sonunda lige veda edecek takımlarla, gelecek sezonun 19 takımla oynanması planlanıyordu. 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Hatay ve Antep'te de yıkıma yol açtı. Deprem nedeniyle Hatayspor ve Gaziantep FK ligden çekilme kararı aldı. Bu nedenle ligden iki takımın düşmesine karar verildi.

YABANCI KURALI

Yeni sezon için yabancı oyuncu kuralı ise şöyle açıklandı:

"- Kulüpler A Takım Listesinde Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan en fazla 14 futbolcu bulundurmak kaydıyla, yabancı uyruklu futbolcularla sözleşme imzalayabilir ve tescil ettirebilirler. Kulüplerin A Takım Listesine Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan 14 yabancı uyruklu futbolcu yazması halinde bu futbolculardan en az 1’inin 01.01.1999 ve daha sonraki tarihlerde doğmuş olması zorunludur.

- 14’ten fazla sayıda yabancı uyruklu futbolcu ile sözleşmesi bulunan Süper Lig Kulüpleri, A Takım Listesine yazılmamış yabancı uyruklu futbolcuları A Takım müsabakalarında oynatamazlar.

- Kulüpler birinci fıkrada öngörülen A Takım Listesine yazılan Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan 14 futbolcuya ilaveten; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ülkelerinin vatandaşı olan en fazla 1 futbolcu ve Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmamakla birlikte Türk Vatandaşlığı veya mavi kart sahibi olan en fazla 1 futbolcu ile de transfer ve tescil dönemleri içerisinde sözleşme imzalayabilir ve tescil ettirerek A Takım Listesine yazabilirler. 

- Kulüpler, 01.01.2003 ve daha sonra doğmuş Türkiye A Milli Takımında oynama uygunluğu bulunan tescilli profesyonel futbolcularını A Takım Listesine yazma zorunluluğu olmaksızın müsabakalarda oynatabilirler. Bu futbolcuların son 6 ay süreyle kulübüne tescilli olması ve 15 yaşını tamamlamış olmaları kaydı ile profesyonel futbolcu olmaları koşulu aranmaz.

- Kural olarak sahada müsabakaya devam eden kadroda aynı anda en fazla 8’inin bulundurulması koşulu ile müsabaka isim listesine yukarıda Futbolcu Uygunluğu başlıklı maddenin 1. fıkrasında belirtilen en fazla 14 futbolcu yazılabilir. Buna ilaveten kulüpler, yukarıda Futbolcu Uygunluğu başlıklı maddenin 2. fıkrasında belirtilen ilave 2 futbolcudan en fazla 1’ini daha Müsabaka İsim listesine yazabilir ve sahada müsabakaya devam eden kadroda bulundurabilir." (HABER MERKEZİ)