Tezgahlarda hamsi çoğaldı: 3-4 kilosu 100 liradan satılıyor

Karadenizli balıkçılar, geçen yıl bol miktarda avlayamadıkları hamsiyi, hava sıcaklığının düştüğü son günlerde ağlarına daha sık çekiyor. Tezgahlarda çoğalan hamsinin 3-4 kilosu 100 liradan satılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1 Eylül itibarıyla denizlerde av yasağının kalkmasıyla Karadeniz'e açılan balıkçılar, palamut ve istavrit avcılığında istedikleri verimi bulamazken, hamside bolluk yaşanıyor. Havanın soğumasıyla hamsi bolluğunun daha da artması bekleniyor.

AA'nın haberine göre, Trabzon'da kilogramı bir süre önce 50 lirayı bulan hamsi, tezgahlarda çoğalınca, 3-4 kilogramı 100 liradan satılmaya başlandı. Fiyat düşüşünün ardından hamsi, Trabzon Balık Pazarı'na gelen vatandaşların en çok tercih ettiği balık oldu. Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, bu sezon istavrit ve palamut avcılığında istedikleri verimi alamadıklarını söyledi.

Mutlu, "Sezonun palamut ve istavritle olumsuz geçmesinin ardından havanın soğumasıyla hamsi avı balıkçıyı avutacak hale gelecektir. İklimde beklenenden farklı göstergeler oluyor. Birkaç gün önce anormal fırtınalar ve olumsuz hava şartları vardı. Ben bu senenin daha soğuk geçeceğini düşünüyorum. Bir an önce havanın soğumasını istiyoruz" dedi.

'MALİYETLERİ KURTARMA SEZONU'

Mutlu, balıkçıların birçoğunun kendi bölgesinde avlandığını belirterek, şunları söyledi: "Bu sezon bizim açımızdan bir kazanma sezonu değil, tamamen maliyetleri kurtarma sezonu olur diye düşünüyorum. 3 kilogramı 100 liradan satılan hamsiyi vatandaş istediği şekilde alabiliyor. Hamsinin bölgemizde avlanmasına devam edilmesi için havanın soğuk gitmesini temenni ediyoruz. Havalar daha da soğursa hamsinin daha da iyi toplanacağını ve bollaşabileceğini söyleyebiliriz"

'GEÇEN SENEYE GÖRE DAHA İYİ'

Trabzon Balık Pazarı'nda satış yapan Gökmen Aydın ise 3 kilogramı 100 liradan satılan hamsinin yanı sıra istavritin 60, levrek ve çipuranın 175, somonun kilogramının ise 150 liradan tezgahlarda yerini aldığını söyledi. Aydın, hamsi fiyatının geçmiş yıllara göre uygun olduğunu, havanın soğumasıyla daha da düşebileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"İnşallah bundan sonra da fiyatlar yukarı çıkmaz, aşağı iner. Havanın az da olsa soğumasıyla avlanma biraz daha iyi oldu. Soğudukça daha fazla hamsi çıkacağını düşürüyoruz. Geçen seneye göre hem fiyat hem de verim açısından iyi. Bu sene palamut avlanmadı, hamsi oldu. İnşallah bundan sonra da böyle devam eder." (HABER MERKEZİ)