Test kitleri maliyetinin 3 katına satıldı, 2 eski bakana hapis cezası verildi

Vietnam'da pandemi döneminde 4,5 milyon Covid-19 test kitinin maliyetinin 3 katı fiyatına satıldığının ortaya çıkması sonrası eski sağlık ve teknoloji bakanlarına hapis cezası verildi.

Fotoğraf: adrian vieriu / Pexels
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Asya ülkesi Vietnam'da Covid-19 pandemisi sırasında test kitlerinin maliyetinin üç katı fiyatına satıldığının ortaya çıkmasının ardından iki eski bakana 'rüşvet' ve 'yönetim zafiyeti' suçlamalarından hapis cezası verildi. Kamu Güvenliği Bakanlığı, onlarca yetkilinin de bu iki suçlamadan hapis cezalarına çarptırıldığını duyurdu. 

Reuters'ın haberine göre, eski sağlık bakanı Nguyen Thanh Long, 2,25 milyon dolar rüşvet aldığı gerekçesiyle 18 yıl hapis cezası aldı. Ülkenin eski bilim ve teknoloji bakanı Chu Ngoc Anh da aynı dava kapsamında yönetim zafiyeti ile suçlanarak 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

4,5 MİLYON TEST KİTİ MALİYETİNİN 3 KATI FİYATA SATILDI

Söz konusu 'test kiti' skandalının merkezinde, 'Viet A Technology Corp' isimli özel bir şirket yer alıyordu. Devlet sağlık sistemi için Covid-19 test kitleri üreten şirket, yetkililerle bir olarak bu kitleri maliyetinin çok üzerinde satmakla suçlanıyordu. Buna göre, pandemi sırasında, Viet A şirketi 4,5 milyon Covid-19 test kitini gerçek maliyetinin üç katı fiyata satmıştı. Bu satış sonunda ise yaklaşık 50,25 milyon dolar yasadışı gelir elde etmişti. 

Viet A şirketinin kurucusu ve tepe yöneticisi Phan Quoc Viet de bir haftadır devam eden ve karar duruşması görülen davada 29 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şirket kurucusu, Aralık 2023'te görülen ayrı bir davada da 25 yıl hapis cezası almıştı. Kamu Güvenliği Bakanlığı'nın açıklamasına göre, çoğunluğu il ve ilçelerdeki hastalık kontrol yetkilileri olmak üzere 35 kişiye daha aynı davada 18 ay ila 15 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

Phap Luat Online gazetesinin aktardığına göre, eski sağlık bakanı Long, mahkemede yaptığı savunmada, "Hatalıydım, üzgünüm" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)