Tersanedeki ölümde bir işçi konuştu: Yaşam halatı yoktu

Yalova Sefine Tersanesi'nde yüksekten düşerek ölen 19 yaşındaki Yasin Demirdağ'na ölümüne ilişkin bir işçi konuştu: Güverte ile ambar arasında ‘yaşam halatı’ olması lazım. O halat yokmuş.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yalova Sefine Tersanesi'nde çalışan 19 yaşındaki Yasin Demirdağ, 17 Ağustos tarihinde yüksekten düşerek yaşamını yitirdi. Bir dönem iş cinayetinin yaşandığı tersane de dahil Yalova’daki birçok tersanelerde çalışan bir kişi, yaşananları soL’a aktardı. Arbedenin Yasin’e kemer takılırken değil çıkarılırken yaşandığını söyleyen emekçi, “Güverte ile ambar arasında ‘yaşam halatı’ olması lazım. O halat yokmuş. Düşmede bunun etkisi var" dedi.

Olaya dair açıklamada bulunan DİSK'e bağlı Limter İş Sendikası, Demirdağ'a ölümünün ardından tersanedeki iş güvenliği ekipleri tarafından emniyet kemeri giydirilmeye çalışıldığını açıklamıştı. Sefine Tersanesi ise yaptığı açıklamada Yasin Demirdağ’ı suçlamış, "Yasin Demirdağ’ın emniyet kemeri üzerinde olmasına rağmen bunu kullanmadığını" öne sürmüştü.

Yaşamını yitiren Yasin’in güverte dolgu işçisi olduğunu, yüksekte çalıştığını, ambarla güverte arasının yaklaşık 20-22 metre olduğunu dile getiren tersane çalışanı, "Güverte ile ambar arasında ‘yaşam halatı’ olması lazım. O halat yokmuş. Düşmede bunun etkisi var" dedi.

Yasin'in kemerinin çıkarılmaya çalışılmasının nedeninin "kemer takmadığı için düştü" denilmesini sağlamak için olduğu iddiası gündeme geldi. İşçilerin yaşam halatının çelik olması gerektiği ancak söz konusu tersanede çelik halat yerine ip halat olduğu, olayın da bunun kopması sonucu yaşandığı iddialar arasında.

'35 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI'

Olay sonrası sosyal medyaya yansıyan arbede görüntülerine ilişkin de açıklamada bulunan işçi, "Aşağıdaki arbede sonrası yaklaşık 35 işçi işten atıldı. İşçilerin iddiasına göre kemer takma değil çıkarma sırasında arbede yaşandı” dedi.

Bunun dışında Yalova tersanelerine dair 'cehennem' nitelemesi yapan işçi, şöyle konuştu:

"Bu bölgede hak, hukuk yok. Sigorta asgariden yatar, elden para alınır. Taşeron sistemi var. Patronlar taşeronlara "ekibi topla gel" diyor. Sistem bu. Taşeron patronları ise örgütlü. Bir "birlik" kurmuşlar. İşçileri fişliyorlar. Bir yerden çıkarıldın ve tazminatını alamadın, dava açtın. Başka bir tersaneye başvurduğunda taşerondan haber gidiyor ve diyorlar ki "dava açmışsın, seni almayız. Ya da davanı geri çek." (HABER MERKEZİ)