Termik santral için orman satıldı, İkizköylüler dava açtı

Akbelen Ormanı’nın, Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne linyit temin edilmesi için satıldığı ortaya çıktı. İkizköylüler, Orman Genel Müdürlüğü’nün suç işlediğini savunarak dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

MUĞLA– İkizköylüler, Milas Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Akbelen Ormanı’nda kesim yapılmaması için iki aydır mücadele ediyor. Köylülerin yaptığı eylemler sonucu kesimler durdurulurken, Akbelen Ormanı’nın Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne linyit temin edilmesi için satıldığı ortaya çıktı.

Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği'nin bilgi edinme kapsamında yaptığı başvuruda, 740 dönümlük Akbelen Ormanı’nda Tarım ve Orman Bakanlığı onayıyla linyit madeni işletmesi açılması izni verildiği öğrenildi. Bunun üzerine KARDOK aracılığıyla bölge sakinleri, Orman Genel Müdürlüğü'ne karşı Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açtı.

‘ORMAN KORUNMASI MADEN KANUNUNDAN ÖNCE GELİR’

OGM'nin para karşılığı gerçekleştirdiği işlemin anayasanın 169. maddesini ihlal ettiğini söyleyen Avukat İsmail Hakkı Atal, Türkiye'nin sorumlu tutulduğu uluslararası sözleşmelere göre de aykırılık olduğunu vurguladı. Atal, orman korunmasının maden kanunundan önce geldiğinin altını çizerek uygulamanın yasal olmadığını belirtti. Avukat Atal, orman kesiminin durdurulması için açtıkları davanın temel argümanı olarak yasaların ihlalinin yanı sıra bilimsel araştırmaları göstererek “Geçtiğimiz Ağustos ayında The Guardian'da yayımlanan, haftalık bilimsel yayım yapan Nature Dergisi'ndeki makaleye göre doğanın tahrip edilmesi vahşi yaşamdan kaynaklanan bulaşıcı hastalıkların riskini artırdığı saptandı. Makaleye göre, bilim insanları zoonotik hastalıklar olarak bilinen canlı popülasyonlarının bozulduğu yerlerde hastalıkların, doğal ekosistemlere nazaran iki buçuk kat daha fazla gerçekleştiğini belirtiliyor. Termik santral için ağaç kesilecek. Bu santrallerde kömür yakılacak. Termik santrallerin bacasından çıkan partikül maddelerin üzerine korona virüsün kümeler halinde yapıştığı ve mesafe kat ettiği tespit edildi. Bu partikül maddelerdeki yüzde 20'lik bir virüs artışının ise vaka sayılarını yüzde 100 artırdığı ortaya çıktı" diye konuştu. 

‘OGM GÖREVİ KÖTÜYE KULLANIYOR’

23 Nisan'da sokağa çıkma yasağı sonrası tıpkı Rize'nin İkizdere ilçesinde olduğu gibi İkizköy'de de benzer durum yaşanmış, işçiler kesim için Akbelen Ormanı’na gelmişti. Durumu fark eden İkizköylüler, kesime engel olmuştu. İkizköylüler, Orman Genel Müdürlüğü'nün para karşılığı, Akbelen Ormanı’nı Limak-IC İÇTAŞ ortaklığının sahibi olduğu Yeniköy, Kemerköy termik santrallerine satarak, anayasanın ihlal edildiğini ve görevin kötüye kullanıldığını savunuyor.