'Temsil ve Hafıza' sergisi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin hikayesi 'Temsil ve Hafıza: 1882-1948' sergisi ile sanatseverlerle buluştu. Sergi, 4 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin (MSGSÜ) hikayesi 'Temsil ve Hafıza: 1882-1948' başlığıyla, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde sanatseverlerle buluştu.

Osman Hamdi Bey tarafından 1882'de Sanayi-i Nefise Mektebi adıyla kurulan, uzun süre Güzel Sanatlar Akademisi olarak devam eden, bugün ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne dönüşen Türkiye'nin ilk sanat okulunun uzun tarihçesi 'Temsil ve Hafıza' sergisinde izleyiciye sunuluyor.

Cumhuriyet'in 100. yılı ve üniversitenin 142. kuruluş yılı kapsamında hazırlanan sergi, 1948'de kurum hafızasına darbe vuran yangındaki kırılmaya kadarki döneme odaklanıyor ve sergiyi gezenlere bu süreçte akademililerce yürütülen "temsil" ve "hafıza" politikaları üzerinden bir okuma öneriyor.

Sergi, 4 Ağustos'a kadar İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde ziyaret edilebilecek.

'SERGİ, KURUMUN HAFIZASININ 4'TE BİRİ'

MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan Elçi, üniversitenin kuruluşundan bu yana sanat, mimarlık ve tasarım alanında ülkenin geleceğini şekillendirdiğine dikkati çekerek, "Bu kurum 142 yıldır hiç yolunu saptırmamış bir kurum" dedi.

 Elçi, serginin kurumun hafızasının birinci bölümü olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Gezeceğiniz sergi, kurumun hafızasının 4'te biri. Toplanan, düşünülen ve metine dönüştürülen hafızanın 4'te biri sergileniyor. Bu sadece bir parça. Serginin ikinci bölümünde sırada 1950'den sonra yepyeni bir kuruluş, yeni bir mimari anlayış, yeni bir eğitim programı, üniversite oluncaya kadar geçirdiğimiz dönem var. Bunun ardından onun sergisini yapacağız. Bunları elbette kitaplaştırarak geleceğe de bırakacağız."