MEB'in Delphi atağına yazılımcılardan tepki

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), delphi yazılım dilinin 1 milyon öğrencinin erişimine sunmak üzere Bilgi ve Teknoloji Grubu (BTG) ile protokol imzaladı. Yazılım sektöründe çalışanlar Delphi'nin artık kullanımalan bir dil olduğunu belirterek öğrencilere ücretsiz ve popülüler bir yazılım dilinin öğretilmesi gerektiğini söylediler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Bilgi ve Teknoloji Grubu (BTG) arasında 10 Ocak'ta 5 yıl süreli iş birliği protokolü imzalandı. Protokolle yazılım geliştirme programı Embarcadero Delphi'nin, Bakanlığa bağlı 1600'den fazla mesleki ve teknik okuldaki bir milyon öğrenciye ücretsiz erişimi sağlanacak.

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, bilişim teknolojilerine hakim ve çağı yakalayabilen öğrenciler yetiştirmek istediklerini belirterek "Protokolle öğrencilerimizi Embarcadero Delphi yazılımıyla tanıştıracağız. Öğrencilere sağlanan bu teknoloji desteğiyle meslek eğitimde kalitenin artırılmasına dair önemli bir katkı sağlanmış olacak." diye konuştu.

Numanoğlu, protokolle öncelikli olarak mesleki ve teknik Anadolu liselerinin bilişim teknolojileri, biyomedikal cihaz teknolojileri, elektrik-elektronik teknolojisi, endüstriyel otomasyon teknolojileri ve yenilenebilir enerji teknolojileri alanlarında okul bilgisayar laboratuvarlarına Embarcadero Delphi yazılımı kurulacağını ve bu alanlarda öğrencilerin bilgisayar yazılımları konusunda beceri seviyeleri yükseltilerek, bu alandaki yeterliklerinin arttırılacağını ifade etti.

BTG'nin protokolle yazılımların okullarda kurulumunu sağlamanın dışında öğretmenlere Delphi yazılımıyla ilgili eğitimler vereceğini söyleyen Numanoğlu, "Öğrenciler için ulusal yarışmalar düzenleyerek burs imkanı sunulacak. Protokolle ayrıca sektörel etkinliklerde öğrencilere de yer vererek, yazılım dünyasına yeni yetenekler kazandırılması hedefleniyor" dedi.

BTG, "Protokol karşılığında şirketimizin hiçbir maddi çıkarı bulunmamaktadır. Eğitimler ücretsiz verilecektir" diye açıklama yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile BTG arasında imzalanan protokole bilişim sektöründe çalışan yazılımcılardan ise protokole tepki yağdı. Yazılımcılar, Delphi'nin artık kullanılmayan bir dil olduğuna dikkat çekerek "Normal kullanımda lisansının tanesi 13 bin TL'yi aşan Embarcadero Delphi yazılım dili yerine ücretsiz ve kullanımı da en yaygın olan Python gibi yazılımlar tercih edilebilirdi" dedi.

MEB'in imzaladığı protokol sosyal medyada da tartışma konusu oldu: