BTK, Wikipedia'yı açmak için gerekçeli kararı bekliyor

Anayasa Mahkemesi, 2.5 yıldır yasaklı olan Wikipedia'ya erişim engeli kararının hak ihlali olduğuna karar vermişti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), siteyi erişime açmak için Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını bekliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internetin en büyük ansiklopedisi konumunda olan Wikipedia’ya 29 Nisan 2017’de erişimin engellenmesine karar verdi. Gerekçe olarak ‘Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmaması’ gösterildi. Karar, 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine göre alındı. Erişim engeli tedbiri daha sonra Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararıyla onandı.

Wikipedia’nın sahibi Wikimedia Vakfı, erişim yasağı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruda, Wikipedia isimli internet sitesinin tamamına erişimin engellenmesi kararı verilmesinin, ifade özgürlüğünü ihlal ettiği belirtilmişti. Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, başvuruyu ele almış, ancak başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 28’inci maddesinin 3 numaralı fıkrası uyarınca Genel Kurula sevkine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi dün Wikipedia'nın erişimin engellenmesini hak ihlali saydı ve siteye erişimin yeniden açılmasına hükmetti.  BTK, siteyi açmak için Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını yayınlamasını bekliyor. (HABER MERKEZİ)