Novec 1230 Söndürme Sistemleri Nasıl Çalışır?

Google Haberlere Abone ol

NOVEC 1230 söndürme ajanı, insan sağlığına olumsuz etki etmemesinin yanında, Halon 1301 gazına alternatif olması ve ozona hiçbir zararı olmaması nedeniyle de günümüzde yangın söndürme sistemi olarak sıkça kullanılmakta ve tercih edilmektedir.

Novec 1230 Neden Tercih Edilmelidir?

NOVEC 1230 sistemlerinin bir diğer avantajı, içerisinde bulunan söndürme ajanının ozona zarar vermemesiyle beraber, ozonda kalma süresi de çok kısadır. Bu, NOVEC 1230 gazını tercih sebebi yapmaktadır.

NOVEC 1230 gazlı söndürme sistemi basit olarak;

  • Sistem silindirleri
  • Söndürücü gaz
  • Borulama tesisatı
  • Nozullar
  • Algılama sisteminden oluşur.

Ortamda yangını algılayan algılama sistemleri, silindir üzerinde bulunan elektronik solenoidi aktif hale getirerek, silindir içerisindeki basınç altındaki gazın tesisat yardımıyla mahale boşaltılmasını sağlar. Böylece söndürme işlemi yapılmış olur. NOVEC 1230 söndürme sistemleri yüksek basınç altında olan sistemler oldukları için, tüm montaj ve uygulama kurallarına özellikle dikkat edilmeli ve bu doğrultuda önlemler alınmalıdır.

Novec 1230 Söndürme Sistemi Nasıl Çalışır?

Yangın söndürme sistemleri içerisinde yer alan Novec 1230 yangın söndürme sistemi ürünlerinin bir diğer avantajı, içerisinde bulunan söndürme ajanının ozona zarar vermemesiyle beraber, ozonda kalma süresi de çok kısadır. Bu, Novec 1230 gazını tercih sebebi yapmaktadır. Novec 1230 fiziksel olarak Halon 1301'in benzeridir. Ozona zarar vermemesiyle büyük bir avantaj ve verimlilik sağlamaktadır. Bilgisayarlar, arşivler, elektriksel malzemeler ve telekomünikasyon ekipmanları gibi kapalı mahallerde bulunan kritik ekipmanların korunmasına uygundur. Ayrıca düşük kaynama noktası sayesinde, sıcaklığı düşük mahallerde de kullanılabilir. Novec 1230 renksiz, kokusuz ve iletken olmayan bir gazdır. Novec 1230 ortamdan ısıyı absorbe etme prensibi ile yangına müdahale eder; Sıvı Novec 1230 hava ile birleşerek bir gaz karışımı oluşturur. Bu karışımın ısıyı emme kapasitesi; havanın tek başına ısı emme kapasitesinden daha yüksektir. Böylece ortamdan daha fazla ısı absorbe edilmiş olur. Oksijen değerini düşürmez. Diğer tüm kimyasal ajanlar yaklaşık 500°C sıcaklıkta doğada yok olurlar ve Halojen Asit (HF) formuna dönerler, ardından insan sağlığına zararlı seviyeye ulaşmadan önce keskin ve acı bir koku olarak algılanırlar. Yangını, ısıyı absorbe ederek söndürmekte ve uygulama sonrasında tortu bırakmamaktadır. LPG'nin, Novec 1230 sistemleri için dizayn konsantrasyonu %4,5-% 5,8, dizayn konsantrasyona ulaşma zamanı 10 saniyedir. Piyasadaki tüm teknik ve boşaltım sistemleriyle uyumlu esnek ve adaptasyon kolaydır. Farklı kombinasyonlarda dahi sisteme uyumluluğu sorunsuzdur LPG ürün yelpazesi içerisinde, Novec1230' un özelliklerine uygun olarak özel dizayn edilmiş, 180° ve 360°'lik koruma olanağına sahip nozülleri bulunmaktadır.

Kaynak: https://www.evenos.com.tr/

İLANDIR.