VPN Kullanarak Yapabileceğiniz 5 Faydalı Şey

Google Haberlere Abone ol

Erişim engellemeler ile karşımıza çıkan VPN güvenliği sağlaması ile biliniyor. Ancak görevinin sadece bu kadar olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sanal Özel Ağ olarak adlandırılan VPN, veri gizliliği anlamında sıkıntı yaşayanlar nezdinde çok araştırılan bir konu. Bu da kendisine olan ilgiyi büyük oranda artırdı. Şifrelenmiş veriler ile internet üzerinde sizi güvenli kılan VPN aslında farklı bir IP adresi üzerinden internette gezinmenize olanak sağlar. Bu sayede yaptığınız girişler farklı kişiler tarafından görüntülenmez.

Aslına bakılırsa çoğu kişi tarafından bilinmeyen yanları ile VPN kullanarak yapabileceğiniz çok sayıda yararlı aktivite var.

1- Çok sayıda ağ erişimi olan ortamlarda ağınızı güvenli kılın.

Çalışanlar ofis ya da işyerlerinde, öğrenciler kampüslerde wi-fi üzerinden internet bağlantısı kullanıyor. Bu ortamlarda mobil cihazlar, laptop, notebook, tablet gibi çeşitli teknolojik cihazların ağa bağlantısı sağlanıyor. Ancak ağ bağlantısı yolu ile bu verilere ulaşılabileceğini biliyor musunuz?

Üniversitelere ait bilgilerin, şirketler için özel ve devlet sırrı niteliğindeki verilerin saklanması için VPN kullanabilirsiniz. Böylece ağ bağlantısı ile yaşanacak olan tehdit ve tehlikelerin önüne geçilmiş olacaktır. Ağınızı güvenli kılmak adına VPN kullanın.

2- Güvenlik duvarının aşılmasını önleyin.

VPN özellikle girişi yasaklı siteler için kullanılıyor. Evinizden, iş yerinizden ya da ağı kullandığınız herhangi bir ortamdan çeşitli saldırılar gelebileceğinin farkında mısınız? Teknolojinin doruk noktalarında olduğumuz şu zamanlarda yeni mesleklerden bir tanesi de bilgisayar korsanlığı oldu. Nasıl ki insanların isimleri var bu isimler ile tanınıyorsa bilgisayarınızın ya da mobil cihazınızın ismi de IP adresi.

Bilgisayar korsanları için herhangi bir bilgisayara erişmek oldukça kolay. Ayrıca internet üzerinde yapılan zararlı faaliyetlere de yine sizin IP adresiniz atanabilir ve böylece bir nevi teşkil edilen suç sizin üzerinize kalır. Bu durumun önlenmesi amacı ile bilgisayarlarda güvenlik duvarı olduğunu biliyoruz.

Ancak VPN kullanmanız bilgisayarınıza farklı bir IP adresi atanmasını sağlayacaktır. Farklı bir sunucuya bağlandığınız için de saldırı anında olay sunucuya intikal ettirilecektir.

3- Web sitelerinin verilerinizi ele geçirmesini engelleyin.

Gelir elde etmek amacı ile son zamanlarda internet kullanımı ön plana çıkıyor. Nasıl ki bir internet sitesine girdiğinizde çeşitli reklamlar karşınıza çıkıyor ise, bu reklamların siteler üzerinde yayınlanması IP adresi yolu ile sağlanıyor. Elbette ki hedef kitle de web siteye giriş yapan kullanıcılar oluyor.

Örneğin “topuklu ayakkabı” kelimeleri üzerinde bir arama yapıp daha sonra farklı konuda bir siteye girdiğimizde bu sitede yine ayakkabı reklamlarına rastlayabiliyoruz. Bu durum ile ilgili endişeleriniz varsa yine VPN ile IP adresinizi değiştirebilirsiniz.

4- ISS takibinden kurtulun.

ISS sayesinde kullanıcılara ait veriler politika gereği izleniyor. İzlemeler ile history, konum gibi bilgilere erişmek mümkün. Bu verilerin de satışı üzerinde herhangi bir cezai yaptırım olmadığından dolayı endişeli kullanıcılar çareyi VPN ile buluyor.

5- Wİ-Fİ güvenliği sağlayın.

Ücretsiz veri herkese cazip geliyor. Pek çok ortamda şifreli ya da şifresiz olarak bulunan Wi-Fi ağı üzerinden ister mobil cihazınıza isterseniz de bilgisayarınıza bağlantı yaptığınızda kişisel verilerin farklı kişiler tarafından çekilmesi mümkün.

Yine e-mail hesabı gibi herhangi bir hesaba şifreli olarak giriş yapmanız durumunda şifreleriniz de kolayca ele geçirilebilir. VPN ile bu durumun önüne geçmek mümkün. Fakat güvenlik açısından evinizde WPA2 üzerinden şifreleme yapmalısınız. Ağa bağlandığınızda verilere erişilmiş dahi olsa şifre dosyaların açılmasını önler. VPN ve şifreleme yöntemi ile güvensiz bir ağ trafiğini güvenli kılabilirsiniz.

VPN servislerini kullanmanın yararları saymakla bitmez, zararları konusunda ise en önemli uyarıyı şöyle yapabiliriz. Kişisel verilerinizi tehlikeye düşürebilecek şekilde kalitesiz VPN servisleri tahmin edemeyeceğiniz zararlar doğurabilir. Bu noktada bildiğiniz ve güvenilir VPN servislerini tercih etmekte fayda vardır. Buradaki başlıca VPN’lerden birini kullanabilirsiniz. Kaliteli servisler sizin kişisel verilerinizi koruyacağı gibi, kesintisiz bir şekilde özgürce internetin olanaklarından faydalanmanızı sağlar. Siz de kopuk, kalitesiz ve bilgilerinizi güvenli olmayan bir platforma emanet edeceğinize her daim destek alabileceğiniz kaliteli VPN servislerini tercih etmelisiniz.

İLANDIR.