Rekabet Kurulu'ndan Google'a soruşturma

Algoritma güncellemeleri ve Adwords reklamları nedeniyle Google'a soruşturma açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rekabet Kurulu, Google Reklamcılık ve Pazarlama Şirketi hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Kurumun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Google'ın "genel arama hizmetlerine yönelik yaptığı algoritma güncellemeleri ve Adwords reklamları ile hakim durumunu kötüye kullanarak teşebbüslerin faaliyetlerini zorlaştırdığı" iddiasını içeren başvuru üzerine yürütülen ön araştırma karara bağlandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi, "Google’ın genel arama hizmetlerine yönelik yaptığı algoritma güncellemeleri ve Adwords reklamları ile hakim durumunu kötüye kullanarak teşebbüslerin faaliyetlerini zorlaştırdığı iddiasını içeren başvuru üzerine yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı. Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 13.12.2018 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak; Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited, Alphabet Inc. hakkında soruşturma açılmasına, 18-47/732-M sayı ile karar verdi."

Gazete Duvar yazarı Funda Başaran, konunun Google'ın kendi ortaklarına aramalarda öncelik verdiği iddiasıyla gündeme geldiğini söyledi. Başaran, "Google’ın rakip firmaları zayıflatacak ve arama sonuçlarını kendisine reklam veren firmaların lehine çevirecek biçimde arama sonuçlarını manipüle ettiği suçlamaları ile daha önce başka ülkelerde de hukuki süreçler başlatıldı. Özellikle Google’ın örneğin “Google Shopping and Places” gibi kendi çevrimiçi ürünlerinin olduğu alanlarda şirketin arama trafiğini diğer çevrimiçi rakipleri aleyhine yönlendirdiğine ilişkin pek çok şikâyet var. Örneğin e-ticaret çözümleri satan ve müşteri bulmak için arama motorlarına bağımlı olan NexTag isimli firma, Google’ın benzer bir hizmeti başladıktan sonra 2012-2015 arasında gözle görülür bir müşteri kaybına uğradığı konusunda şikâyette bulundu" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)