Wikipedia’daki İslam sanatı maddelerini öğrenciler güncelledi

Teksas Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Stephennie Mulder, öğrencilerine dönem ödevi olarak Wikipedia’daki İslam sanatıyla ilgili maddeleri güncelleme işini verdi. Öğrencilerine 3 haftalık araştırma süresi tanıyan Mulder her birinden üçer makaleyi güncellemelerini istedi. Proje kapsamında yenilenen 15 makalenin Wikipedia’ya yüklenmesine devam ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mukarnas, nakış, El Eşref Camii, minare, İslam bahçeleri, İslam kaligrafisi gibi İslam sanatına dair en genel başlıklar, Teksas Üniversitesi Sanat Tarihi öğrencileri tarafından güncellenen ve yeni görseller eklenen maddelerden bazıları.

Dr. Stephennie Mulder, Wikipedia’daki İslam sanatı maddelerini güncelleme işinin sonuçlarını Twitter hesabından paylaştı. Öğrencilere İslam sanatını öğretmek için onları araştırma yapmaya yönlendirmek istediğini söyleyen Mulder, klasik eğitim yönteminin dışına çıkan bu yaklaşımının işe yarayıp yaramayacağından emin olamadığını itiraf ediyor. “Sonuçlar umduğumdan daha iyi oldu” açıklamasını yapan Mulder, Wikipedia’daki maddelerin yüzde 90’ının erkekler tarafından ve genelde Avrupa – Amerika kökenliler tarafından yazıldığına dikkat çekiyor.

Wikipedia’nın en tanınmış bilgi kaynağı olduğuna ve dünya genelinde en çok ziyaret edilen beşinci web sitesi olduğunu belirten Mulder, herkesin Wikipedia maddelerini düzenleyebileceğini ve Wikipedia’nın doğru bilgi kaynağı olmasının bizim elimizde olduğunu vurguluyor.

Ekim ayında öğrencilerine Wikipedia maddelerini güncelleme işi verdiğinde hepsinin çok heyecanlandığını anlatan Mulder, öğrencilerin bireysel olarak akademik bir makale hazırlamak yerine böyle bir ödev alınca birlikte araştırma yaparak birbirlerine yardım ettiklerini gözlemlemiş. Bu fikri için bir müzeyle anlaşan ve meslektaşlarından da destek alan sanat tarihçisi, 50 kişilik sınıfını 3-4 kişilik 15 gruba bölmüş ve her bir gruptan 3 maddeyi güncellemelerini istemiş. WikiEducation websitesi üzerinden öğrencilere görevlerini atamış. İlk olarak öğrencilere nasıl çalışmaları gerektiğine dair bir haftalık bir eğitim vermiş. Bu eğitim sırasında eriştikleri kaynakların kalitesini sorgulamayı öğrenmelerine ve araştırma tekniklerini geliştirmelerine odaklanmış.

.

'DÜNYAYA DOĞRU BİLGİ VERME SORUMLULUĞU'

Wikipedia’daki maddelerin çoğunun erkekler tarafından hazırlanmış olması, uzun zamandır eleştirilen ve Mulder’ın da altını çizdiği bir sorun. 'Artandfeminism' grubu bu konuda kadın editörlere yardımcı olacak bir kılavuz hazırlamıştı. Mulder de öğrencilerinin bu kılavuzdan yararlanmasını sağlamış. Genel olarak öğrencilerin üniversite kütüphanelerine gidip vakit kaybetmekten hoşlanmadıklarını, bunun yerine internetten arama yapmayı tercih ettiklerini belirten Mulder, öğrencilerine bu proje konusunda ne hissettiklerini de sorduğunda, öğrencileri Wikipedia maddeleri için çalışırken dünyaya doğru bilgi vermek gerektiğine dair bir sorumluluk hissettiklerini söylemişler.

Öğrencilerin güncellediği maddeleri hep birlikte sınıfta Wikipedia’ya yüklediklerini anlatan Mulder, “Eğitimci olarak geçirdiğim en güzel gün buydu" diyor. Teksas Üniversitesi öğrencilerinin güncellediği maddelerin listesi için tıklayın.

Etiketler wikipedia vikipedi