SEO Nedir? Nasıl Yapılır? SeoSefi.com’dan Tavsiyeler

Bir sitenin kullanıcı odaklı olması aslında arama motoru odaklı olması anlamına da gelir. Okuyucuya aradıklarını vermek bir web sitenin kullanıcı odaklı olması için atılacak en önemli adımdır. Mobil uyumlu tasarımın kullanılması, alakadar içeriklere verilen iç bağlantılar, içeriklerin doyurucu olması web sitelerin kullanıcı odaklı olması adına yapılması gerekenlerden sadece bir kaçıdır.

Google Haberlere Abone ol

SEO, Search Engine Optimization şeklinde ifade edilen terimin kısaltışmış halidir. Bu kısaltmada Search Engine Optimization ifadesinin baş harfleri kullanılmıştır. Türk webmasterları arasında arama motoru optimizasyonu olarak da bilinmektedir.

SEO çalışmaları, web sitelerin arama motorlarında üst sıralarda çıkması için yapılan optimizasyon çalışmalarını kapsar. Arama motorlarının kalite derecelendirmesi yaparken belli başlı kurallara göre web siteleri değerlendirdiği bilinmektedir. SEO çalışmaları bu bağlamda web sitelerin arama motorlarına uygun hale getirilmesidir diyebiliriz.

SEO ÇALIŞMASI NASIL YAPILIR?

SEO kendi içerisinde çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Ana 2 grubu site içi çalışmalar (on page SEO) ve site dışı çalışmalar (off page SEO) oluşturmaktadır. Dünya genelinde kullanılan çok sayıda arama motoru olsa da en büyük kullanım yüzdesine Google sahiptir. Bu yüzden arama motoru çalışmalarının büyük kısmı Google odaklı olacak şekilde yapılır.

Arama motorlarının tamamı üst sıralara popülerliği yüksek olan web siteleri getirmektedir. Popülerliğin elde edilmesi için şüphesiz dış çalışmalar devreye girmektedir. Sizlere hem iç hem de dış SEO çalışmaları hakkında bilgi vereceğimiz gibi ne tür SEO uzmanlarını tercih etmeniz konusunda da sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

SİTE İÇİ SEO (ON PAGE SEO) NEDİR?

On page SEO, site içerisinde yapılan çalışmaları kapsar. Metin ve görsellerin optimize edilmesi, hız değerleri yüksek kod yapısının kullanılması, kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi ve makalelerin optimize edilmesi site içi SEO çalışmalarında ön plana çıkan hususlardır. Yani On page SEO çalışmaları yapılırken bu kriterlerin üstünde durulur.

İÇERİK VE GÖRSELLERİN OPTİMİZASYONU

Hazırlanan içeriklerin okuyucuyu kendisine çeken bir dille hazırlanması önemlidir. Makalelerin akıcı olması kişilerin ilgili makaleyi okurken site içerisinde daha fazla zaman geçirmesini sağlar. Bir web sitede geçirilen zaman ne kadar fazla olursa o derecede site kalite puanı artmaktadır. Bu yüzden site içi SEO çalışmalarına makalelerin optimizasyonu ile başlanmalıdır.

Kullanıcıları site içerisinde tutan bir diğer özellik içeriklerde kullanılan görsellerdir. Konu ile alakalı görsellerin seçilmesi, görsellerin kalitesinin yüksek olması bu bağlamda önem teşkil eder. Eğer içerikleriniz görseller açısından zengin değilse kullanıcı deneyimini arttırmak adına görsellerle içeriklerinizi zenginleştirebilirsiniz.

YÜKSEK SAYFA YÜKLEME HIZI OPTİMİZASYONU

Google odaklı olarak gerçekleştirilen yeni algoritma güncellemeleriyle birlikte sayfa yükleme hızı bir sıralama kriteri haline geldi. Bir web sayfası eğer 3 saniyenin üstünde bir sürede yükleniyorsa bu durum kullanıcı deneyiminin düşmesine neden olmaktadır. Okuyucular bir sayfaya giriş yaptığı zaman eğer bilgiye kısa süre içerisinde ulaşamazsa ilgili sayfayı terk eder ve başka sayfalara yönelir. Pogo sticking olarak nitelendirilen bu durum arama sonuçlarında sıralama kaybı yaşanmasına neden olmaktadır.

Arama sonuçlarında iyi sıralama almak için kesinlikle sayfa yükleme hızının 3 saniyenin altında olması gerekmektedir ve bu bağlamda on page SEO çalışmaları yapılmalıdır.

KULLANICI DOSTU WEB SİTE TASARIMI 

Bir sitenin kullanıcı odaklı olması aslında arama motoru odaklı olması anlamına da gelir. Okuyucuya aradıklarını vermek bir web sitenin kullanıcı odaklı olması için atılacak en önemli adımdır. Mobil uyumlu tasarımın kullanılması, alakadar içeriklere verilen iç bağlantılar, içeriklerin doyurucu olması web sitelerin kullanıcı odaklı olması adına yapılması gerekenlerden sadece bir kaçıdır.

Bir kişi istediği kadar kaliteli site dışı SEO çalışması yaparsa yapsın eğer içerikleriyle kullanıcıyı doyuramıyorsa iyi sıralama alması mümkün değildir. Bu yüzden site içi çalışmalarda kullanıcı deneyimini arttıracak düzenlemelere özen gösterilmelidir.

ARAMA MOTORU ETİKETLERİNİN KULLANIMI

Web sitede yer alan arama motoru etiketleri meta etiket olarak da tanımlanır. Sayfa başlıklarının ve sayfa açıklamalarının belirtilmesi gibi temel konular arama motoru etiketleri aracılığıyla gerçekleştirilir. Meta etiketlerinin doğru kullanılması başarılı SEO sonuçlarının elde edilmesinde büyük etkiye sahiptir. Aynı şekilde yanlış kullanılmaları ciddi sıralama kayıplarının yaşanmasına neden olabilir.

Arama motoru etiketleri geniş kapsamlı bir konudur ve kesinlikle alanında uzman kişiler tarafından düzenlenmelidir. Aksi takdirse olumsuz sonuçların ortaya çıkması kaçınılmaz bir son olarak kabul edilebilir.

Kaynak: https://www.seosefi.com/seo-nedir/

İlandır

Etiketler SEO seo nedir