Siverekli çocuklar matematik sorularını yanıtlayan robot tasarlıyor

Urfa'nın Siverek ilçesinde 24 çocuk, "Robotum" adını verdikleri, ses komutuyla hareket eden ve sorulan matematik sorularına da cevap verecek bir robot tasarlıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Siverek Belediyesi ve Siverek Halk Eğitim Merkezi'nin işbirliğiyle robot uygulamaları kursu açıldı. İki aydır süren kursa katılan 24 çocuk, matematik sorularını yanıtlayabilecek biçimde tasarladıkları robotu iki hafta sonra tamamlamış olacak. Çocukların tasarladığı robot ses komutuyla hareket edecek.

'ROBOTUM' SES KOMUTUYLA ÇALIŞACAK

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği bölümünden mezun olan 31 yaşındaki Mehmet Gire'ye ulaşan Siverek Belediyesi yetkilileri, çocuklara yönelik robot atölyesi açmak istediklerini söylediler. Belediyenin teklifini kabul eden Siverek doğumlu Gire, iki ay önce 24 çocukla birlikte Siverek Halk Eğitim Merkezi'nde atölye çalışmalarına başladı.

Mühendis Mehmet Gir’in verdiği derslere 24 çocuk katıldı.

Tüm üretim aşamasında çocukların katkısı olan robot iki hafta sonra tamamlanacak. "Robotum" adı verilen robot, ses komutuyla hareket edecek. "Sağa bak", "sola bak" gibi direktifleri uygulayacak olan robot, cisimleri tutup bırakabilecek. Robotum'un bir diğer özelliği ise çarpım tablosu, toplama çıkarma ve bölme gibi basit matematik işlemlerine yanıt verebilmesi olacak.

Robotum’un tüm üretim aşamasında çocukların katkısı var.

Aldıkları derslerin ardından robotu çocukların kendi çabalarıyla tasarladıklarını belirten Mehmet Gire şunları söyledi, "Şu anda çocuklar robot üzerindeki sıcaklık sensörleri başta olmak üzere hareket sensörlerine kadar kendileri kullanabiliyorlar ve çalıştırıyorlar. Bir sonraki turda daha profesyonel olarak bir araya getirebilecekler. Uygulama aşamasında oldukça başarılılar."