Tayvan emojisi hatası: Çin yapmış!

Whatsapp'ta Tayvan bayrağı çıktığında Apple cihazlarının çökmesine sebep olan hata çözüldü. Hatanın sebebi Çin'e verilen taviz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Apple telefonlarının ve i padlerin çökmesine sebep olan Tayvan bayrağı krizi birkaç saat içinde çözüldü.

i Phone kullanıcısı Tayvanlı bir arkadaşının başına aynı olayın gelmesi sonrası eski bir NSA çalışanı ve Digita Security'nin kurucusu olan bilgisayar korsanı Patrick Wardle konuyu incelemeye karar verdi. Wardle sorunun kaynağını buldu hatta Apple'a bu hatayı düzeltmesi için yardım etti.

ÇİN'E VERİLEN TAVİZ TELEFONLARI ÇÖKERTTİ

Hatanın Apple'ın Çin hükümetine verdiği tavizlerden kaynaklandığı ortaya çıktı. Warden "Basitçe anlatmak gerekirse Apple, Çin'deki telefonlarda Tayvan bayrağının görünmemesi amacıyla iOS'a bir kod ekledi. Ve o kodda bir hata vardı" dedi. Ancak Çin'deki telefonlar için yazılan kod, bölge ayarı Çin'de olmayan cihaz kullanıcılarını etkiledi. Warden'a göre Apple'ın Çin'e verdiği taviz sayesinde eklenen koddaki hata bir şekilde cihazların hangi yer ve dil seçeneğini tercih edeceğine karar vermesini engelleyerek cihazın çökmesine neden oluyordu.

Dikkat: Tayvan emojisi telefonu çökertiyor!Dikkat: Tayvan emojisi telefonu çökertiyor!

Warden'ın konu hakkında haziran ortasında Apple'ı uyarmasının ardından 6 Temmuz'da yayımladığı son iOS sürümünde (iOS 11.4.1) bu hatayı düzeltti.

Tayvan ve Çin, Çin'deki iç savaştan bu yana anlaşmazlık yaşıyor. Çin Tayvan'ı kendi parçası olarak kabul ediyor, Tayvan ise resmi olarak kendisini Çin'den ayrı bağımsız bir ülke sayıyor. Bu nedenle iki ülke arasında sık sık gerilim yaşanıyor. (Kaynak: Sputnik)