Her ay interaktif sözlükler sıralaması sayesinde yeni interaktif sözlüklerle tanışın

Ekim 2017’den bu yana yayın hayatını sürdüren interaktifsozlukler.com, İnteraktif Sözlükler arasında bir rekabet veya yarışma oluşturarak “En iyi sözlük hangisi?” sorusuna cevap bulmak amacıyla değil, büyük sözlüklerin yanı sıra yayın hayatına yeni başlamış ve/veya belirli bir tema üzerine kurulmuş sözlüklerin de keşfedilmesi adına yapılmış bir çalışmadır.

Google Haberlere Abone ol

İnteraktif Sözlükler, ataları sayılan Ekşi Sözlük’ün ortaya çıktığı 1 Şubat 1999 tarihinden bu yana gelişerek ve çeşitlenerek ilerleyen bir sosyal medya alt-türü olarak hayatlarına devam etmektedir. Bu çeşitlilik içerisinde İnteraktif Sözlük ait listeleme/sıralama çalışmaları, hem farklı interaktif sözlük projeleri hakkında bilgi sahibi olmak hem de yazarların kendilerine uygun bir interaktif sözlük ortamı belirlemesinde faydalı olduğuna inandığımız bir rehber görevi üstlenmektedir.

Geçmişte “İnteraktif Sözlük Sıralaması” üzerine çalışmalar yapan ve liste yayınlayan çeşitli gruplar, zaman içerisinde çalışmalarını durdurdular. Günümüzde ise güncel ve kapsamlı bir çalışma olmaması sebebiyle ve biraz da kendimize bir hobi edinmek amacıyla interaktifsozlukler.com’u kurduk.

İnteraktifsozlukler.com’da yer alan interaktif sözlükler hangi kriterlere göre listelenmektedir?

Ekim 2017’den bu yana düzenli olarak yayın hayatını sürdüren interaktifsozlukler.com dahilinde, halihazırda aktif ve belirli bir formata sahip olan 25 interaktif sözlük, her ayın ilk günü güncel veriler çerçevesinde listelenmektedir. Bizim “altın lig” olarak isimlendirdiğimiz 25 interaktif sözlüğün yer aldığı bu listede sözlüklerin bir ay içerisinde girilmiş tanım sayıları, yayın hayatlarına başladıkları günden itibaren girilmiş toplam tanım sayıları, Alexa ve Similar Web’de yer alan Türkiye Geneli ve Dünya Geneli sıralamaları ile Google Index verileri yer almaktadır. Bahsettiğimiz bu yedi sütun içerisinde, aylık tanım sayıları baz alınarak, son bir ay içerisinde en çok tanım girilen sözlükten en az tanım girilen sözlüğe doğru azalan bazda sıralama yapılarak liste belirlenmektedir.

Belirli bir formata sahip olmayan, alışılmışın dışında yer alan sözlükler listelenmekte midir?

Belirli bir formata sahip olmayan, içeriği veya yazar sayısının azlığı sebebiyle aktiflik oranı düşük sözlükleri, “Gümüş Lig” ismini verdiğimiz ayrı bir sıralama içerisinde listelemekteyiz. Gümüş Lig’de yer alan sözlüklere ait veriler, ana liste gibi her ay arşivlenmek yerine sadece güncellenerek aynı sayfa içerisinde takipçilere sunulmaktadır.

İnteraktifsozlukler.com bünyesinde sıralamalar haricinde bir içerik görülmesi mümkün müdür?

interaktifsozlukler.com’un “Ivır-Zıvır” adını verdiğimiz bölümünde, hali hazırda, interaktif sözlüklerin tarihine, detaylarına ve özelliklerine ait kısa bilgilendirmeler yer almaktadır. Ayrıca ilerleyen zamanlarda ana listede yer alan 25 interaktif sözlüğe ait kısa incelemeler ve bilgilendirmeler de yer alacaktır.

İnteraktif Sözlükler Sıralaması’nın amacı tam olarak nedir? Bu sıralama “En iyi interaktif sözlük hangisi?” sorusuna mı cevap aramakta?

İnteraktifsozlukler.com, halihazırda yayın hayatına devam eden İnteraktif Sözlükler arasında bir rekabet veya yarışma oluşturarak “En iyi sözlük hangisi?” sorusuna cevap bulmak amacıyla değil, uzun süredir yayın hayatına devam eden ve binlerce yazar sayısına ulaşmış büyük sözlüklerin yanı sıra yayın hayatına yeni başlamış ve/veya belirli bir tema üzerine kurulmuş sözlüklerin de keşfedilmesi adına yapılmış bir çalışmadır.

Günümüzde belirli bir format dahilinde devam eden (ki bu durum şu günlerde fazlasıyla tartışmalıdır) Ekşi Sözlük, en çok bilinen interaktif sözlük olarak karşımıza çıkmakta. Ekşi Sözlük’ün, interaktif sözlüklerin atası olması ve birçok ilki başarması elbette bu denli isminin duyulmasında en önemli ektendir; ancak Ekşi Sözlük’ün açtığı yoldan ilerleyen ve kendini geliştiren birçok farklı interaktif sözlük oluşumu bulunmakta. Sözlük yazarlarının özgürce(!) düşüncelerini ve bilgilerini paylaşabilecekleri, kendilerine uygun kurallar dahlinde veya tamamen kural dışı olarak hareket edebilecekleri; destekledikleri düşüncelere uygun veya ilgilendikleri hobilere yönelik bir sosyal medya aracı olarak kullanabilecekleri birçok interaktif sözlük yayın hayatına devam etmektedir.

İnteraktifsozluk.com olarak temel amacımız, “en iyi interaktif sözlük hangisidir” sorusuna cevap oluşturmaktan ziyade, yazarların yeni sözlükleri keşfetmesini ve yeni alanlardan haberdar olmasını sağlamaktır.

Sizin seçtiğiniz interaktif sözlükler haricinde listelerde yer almak isteyen interaktif sözlüklerin ne yapması gerekmektedir?

Yayın hayatına yeni başlamış olan veya bizim gözden kaçırdığımız interaktif sözlükler var ise interaktifsozlukler.com’un iletişim sayfasından veya [email protected] üzerinden bize ulaşmaları yeterlidir.

En son aylık tanım sayısına göre paylaştığımız İnteraktif Sözlükler Nisan 2018 Sıralamasına da buradan ulaşabilirsiniz:

https://interaktifsozlukler.com/interaktif-sozlukler-nisan-2018-siralamasi/

İLANDIR