Whatsapp'ta Tizi'ye dikkat: Eve hırsız davet etmek gibi!

Bütün Whatsapp konuşmalarınızın başkalarının eline geçtiğini düşünün, sizden habersiz telefonunuzla fotoğraf çekildiğini, bulunduğunuz ortamın dinlendiğini… Bu ne yazık ki gerçeğe dönüştü. Bunu yapan yazılımın adı ise Tizi. Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, “Düşünün ki bir oyun yüklüyorsunuz ve yüklediğiniz oyun, telefonunuzdaki her türlü bilgiye ulaşıyor. Resmen evinize hırsızı davet ediyorsunuz” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR  - Akıllı telefonlardaki bütün bilgileri ele geçiren Tizi adlı casus programı, başta Whatsapp olmak üzere sosyal medya uygulamalarını kullanan herkesi tedirgin ediyor. Peki buna karşı ne önlem alacağız, telefonumuzda bu casus programının olduğunu nasıl anlayacağız? Soruların yanıtı Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu’da…

Whatsapp dahil tüm cihazı ele geçiren bir casus yazılım olduğu bilgisini verdiniz. Nedir bu yazılım? Nasıl çalışıyor, anlatır mısınız?

Google güvenlik ekibi Android cihazların resmi uygulama mağazası Google Play’de Facebook, Twitter ve Instagram gibi popüler sosyal medya platformlarından veriler çalan, WhatsApp, Viber ve Skype’tan gelen mesajları okuyabilen, SMS mesajları gönderip alabilen, takvime, çağrı günlüğüne, kişi listesine ve fotoğraflara erişebilen, Wi-Fi şifresini ele geçiren Tizi adında casus bir yazılım keşfetti. Tizi tarafından ele geçirilen uygulamalar, sosyal medyadaki reklamlar aracılığıyla üçüncü parti uygulama mağazalarının linklerine yönlendiriyor.

'ORTAM DİNLEMESİ DE YAPABİLİYOR'

Peki, bu casus yazılım ortam dinlemesi de yapabiliyor mu?

Evet, Tizi ortam sesini kaydedebiliyor. Aynı zamanda kullanıcının bilgisi olmaksızın fotoğraf da çekebiliyor.

Bu casus yazılım, hackerlar tarafından mı telefonlara yükleniyor yoksa bizim bile yapabileceğimiz basitlikte bir yöntemden mi söz ediyoruz?

Bahsettiğimiz durum kötü amaçlı yazılımlar aracılığıyla gerçekleşiyor. Bu yazılımlar da hackerlar tarafından üretilip yayılması sağlanıyor.

'TELEFONUNUZU GÜNCELLEYİN'

Whatsapp ve diğer uygulamalar bununla ilgili bir önlem alamıyor mu? Ya da biz nasıl önlemler almalıyız?

Güvenlik endişelerine rağmen, kullanıcıların şifrelerini düzenli olarak değiştirmemeleri, yazılım güncellemelerini yapmamaları, akıllı telefonları siber saldırganların hedefi haline getiriyor. Mobilde karşımıza çıkan zararlı yazılımların bir çoğu kullanıcı hatalarından kaynaklanıyor. Kullanıcıların uygulama izinleri konusunda temkinli olmaları, güvenli bir kilit ekranı belirlemeleri, cihazlarını her zaman son yazılımla güncellemeleri ve bir mobil güvenlik çözümü kullanmaları gerekiyor.

Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu

Antivirüs programları işe yaramıyor mu?

Hem Android hem de iOS işletim sistemlerini bu tür tehditlere karşı koruyabilen programları kullanmak elbette önemli. Düşünün ki bir oyun yüklüyorsunuz. Yüklediğiniz oyunun fotoğraflarınıza, kişi listenize, maillerinize kadar ulaşma yetkisi oluyor. Böyle durumlarda evinize hırsızı davet etmiş oluyorsunuz.

İyi haber, Google durumu keşfettikten sonra, Tizi’den etkilenen uygulamaları Play Store’dan sildi, geliştiricilerin hesaplarını askıya aldı ve bir güvenlik güncelleştirmesi ile bu virüsü etkisiz hale getirdi. Ancak güncelleme almayan ve bu nedenle halen bu virüsten etkilenen kullanıcılar da bulunuyor.

TELEFONDAKİ ARA PLAN İŞLEMLERİNE BAKIN

Telefonumuzda böyle bir yazılım bulunup bulunmadığını nasıl anlarız?

Ödüllü bir mobil güvenlik çözümü edinerek, telefonunuzun arka planında gerçekleşen işlemleri görebilir, güvenlik taraması yaparak zararlı yazılım olup olmadığını denetleyebilirsiniz.

Peki, siz Whatsapp kullanıyor musunuz? Ve en güvenilir yazışma programı hangisi?

Evet, kullanıyorum. Gönderdiğiniz mesajları ve yaptığınız aramaları uçtan uca şifrelemeyle koruyan yazışma programlarına güvenebilirsiniz. Ancak tabii ki kullanıcıların da bizzat önlem almaları, siber tehditler konusunda bilinçlenmeleri gerekiyor.