Uzayın emektarı son yolculuğunda

Sovyetler Birliği'nde tasarlanan Soyuz-U isimli uzay aracı son yolculuğuna çıktı. Uzayın 43 yıl ile en tecrübeli orbital tipteki aracı 789'uncu seferini gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sovyetler Birliği'nin ve ardından Rusya'nın uzay programında en sık kullandığı uzay araçlarından Soyuz-U, 43 yılın ardından son seferini gerçekleştirdi. Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) toplam 2 buçuk ton gıda, su, yakıt ve oksijen taşıyan 2 buçuk ton kargo taşıyan Soyuz-U tipi uzay aracı bugün, Kazakistan'dan 789'inci kez uzaya fırlatıldı.

 Sovyetler Birliği'nin Apollo-Soyuz ortak projesi için bastırdığı pul

Rus Uzay Ajansı Roscosmos tarafından yapılan açıklamada Soyuz'un son seferini yaptığı belirtildi. Orbital uzay araçlarının en uzun süre kullanılanı ünvanının sahibi olan, Rusça 'Birlik' anlamına gelen Soyuz-U, ilk seferini 1973 yılında Sovyetler Birliğinin askeri gözlem görevini tamamlamak üzere gerçekleştirdi. 1974' yılında ABD Uzay Ajansı NASA ile ortak yürütülen Apollo-Soyuz Test Projesi'nde de yer aldı.

Uzay yarışı ve teknolojideki gelişmelerle 2000'li yılların başından itibaren Soyuz-U kargo aracı olarak kullanılmaya devam etti. 1970'lerden beri Sovyetler'de üretilmeye başlayan  Soyuz ailesinin araçlarından Soyuz-U hakkında dikkat çeken bir diğer nokta gerçekleştirdiği 789 seferin sadece 22'sinin başarısız sonuçlandığı. (DIŞ HABERLER)