3D Touch'ın gizli kalmış 7 özelliği!

iPhone 6S ile hayatımıza giren 3D Touch teknolojisiyle neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? İşte o gizli kalan 3D Touch özellikleri.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - iPhone geçtiğimiz yıl 3D Touch adını verdiği, basınca duyarlı dokunmatik ekran olarak tanımlayabileceğimiz bir teknolojiyi hayatımıza dahil etti.

Apple iPhone 6s ve iPhone 6s Plus modelleriyle birlikte duyurulan 3D Touch, uygulanan basıncın şiddetini algılayarak buna göre ek özellikler kullanmanıza olanak tanıyor.

İşte 3D Touch ile yapabileceğiniz gizli kalmış özellikler:


Klasörler

iphone1

Bahsedeceğimiz ilk özellik klasör bildirimleri ile ilgili. Birden fazla uygulamayı tek bir klasöre yerleştirdiğinizde, içerideki uygulamalardan herhangi birinde bir bildirim olduğu zaman bu bildirim tüm klasörünmüş gibi görünüyor. 3D Touch teknolojisini kullanarak klasöre parmağınızı basılı tutarsanız, ilgili bildirimin hangi uygulamaya ait olduğu görebiliyorsunuz.



Klavye

iphone2

İkinci özellik klavyenin yer aldığı tüm uygulamalarda kullanılabiliyor. Klavyede yazı yazarken bir hata yaptığınızda, imleci hata yaptığınız yere götürüp düzeltmek için parmağınızı klavyenin üzerine basılı tutun. Bu işlemle birlikte imleç aktifleşecektir. Sonrasında ise parmağınızı imleci kaydırmak istediğiniz yere kadar kaydırın.

Bu özelliğin ikinci bir detayı ise, tüm kelimeyi düzeltmek istediğinizde kullanılıyor. İmleci kaydırırken, herhangi bir kelimenin üzerinde daha kuvvetli bastırın. İmlecin üzerinde olduğu kelimenin tamamının seçili hale geldiğini göreceksiniz.



Rahatsız eden bildirimler

iphone

Uygulamalardan gelen çok sayıda bildirimden rahatsız oluyorsanız, bu bildirimleri tek seferde bildirim sekmesinden temizleyebilirsiniz. Bunun için bildirim sekmesini açın, sağ üstte bulunan çarpı işaretine parmağınızla sertçe bastırın. Bu işlem sonrasında “Tüm Bildirimleri Sil” şeklinde bir buton çıktığını göreceksiniz. O butona basarak onlarca bildirimi tek seferde silmeniz mümkün.



Kişiler

iphone5

Kişiler kısmında da 3D Touch teknolojini kullanabilirsiniz. Rehberinizde bulunan herhangi bir kişinin üzerine bastırın. 3D Touch penceresi aktifleşecek ve arama, kısa mesaj gönderme, e-posta gönderme gibi seçenekler karşınıza çıkacak.



Download işlemleri

iphonje6

Henüz inmekte olan bir uygulamanın üstüne bastığınızda, indirme işlemini duraklatabileceğiniz veya iptal edebileceğiniz bir 3D Touch penceresinin açıldığını görebilirsiniz.



Denetim merkezi

iphon7

Ekranın alt kısmından yukarı doğru çekerek açabileceğiniz denetim merkezi kısmında da 3D Touch teknolojisi pratik çözümler sunuyor. Örneğin zamanlayıcı görselinin üzerine basılı tuttuğunuzda en çok ayarlanan zamanlara sürelerinin kısayol şeklinde karşınıza çıktığını görebilirsiniz. 1 saat, 20 dakika, 5 dakika ve 1 dakika seçeneklerinin üzerine dokunmanız yeterli.



LED flaş ayarları

iphone8

Denetim merkezinde yapılabilecek bir diğer işlem ise telefonun arkasında yer alan LED flaşın şiddetini ayarlamak. Normalde fener sembolüne bastığınızda ışık açılır veya kapanır. Ancak 3D Touch’ı kullanarak bastırdığınız Parlak Işık, Normal Işık ve Az Işık gibi üç farklı ışık şiddeti seçeneğinin yer aldığı 3D Touch penceresini görebilirsiniz.



Çoklu uygulama penceresi

iphone10

3D Touch teknolojinin belki de en işlevsel özelliklerinden biri ise çoklu uygulama penceresine kolayca ulaşmamızı sağlaması. Herhangi bir ekranda sol köşeye bastırıp sağa doğru çektiğinizde, tıpkı ana ekran tuşuna iki kere basılmış gibi, uygulama yöneticisinin açıldığını görebilirsiniz. Bu sayede ana ekran tuşunu kullanmadan bu ekrandan istediğiniz uygulamaya geçiş yapabilir veya istediğiniz uygulamayı kapabilirsiniz.(Kaynak: CNNTürk)